Opstelten geeft fout toe bij benoeming Driessen

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vertrekt vanaf het Binnenhof na afloop van de begrotingsraad. Foto ANP / Martijn Beekman

De politiecommissaris die ruim een jaar bezig is geweest met de organisatie van een nucleaire top in Nederland had nooit mogen worden aangesteld. “Het is verkeerd gegaan, gewoon totaal verkeerd”, zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag. Vorige week ontkende hij nog ten stelligste dat er iets mis was gegaan rond de benoeming.

Tom Driessen werd vorige week uit zijn functie gezet nadat inlichtingendienst AIVD zijn integriteit in twijfel had getrokken. Twee jaar geleden stapte Driessen op als tweede man bij Europol nadat was gebleken dat hij vertrouwelijke informatie had doorgespeeld.

De politie stelde Driessen vorig jaar aan als projectleider van de Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden, die de Nuclear Security Summit (NSS) in maart in Den Haag voorbereidt. Op deze tweedaagse conferentie komen onder anderen Barack Obama, Vladimir Poetin en Ban Ki-moon.

De AIVD besloot na onderzoek om geen Verklaring van geen bezwaar af te geven. Hierop werd Driessen, een jaar na zijn aanstelling, uit zijn functie ontheven. “Dit is verkeerd behandeld”, gaf Opstelten dinsdag toe in het vragenuurtje. “Hij had pas moeten worden aangesteld op het moment dat de Verklaring van geen bezwaar was afgegeven.”

De uitleg die Opstelten in de Tweede Kamer gaf staat diametraal tegenover wat hij vorige week tegen de pers zei. Toen verzekerde hij dat er ‘niets was misgegaan’ en dat er ‘geen fouten zijn gemaakt’.

Wel bleef de minister er dinsdag bij dat de voordracht van Driessen weloverwogen was. Volgens Opstelten is de veiligheid tijdens de nucleaire top niet in het geding.

(Novum)

Vorige week onthulde NRC Handelsblad dat Driessen uit zijn functie was gezet, nadat bleek dat de AIVD zijn integriteit in twijfel trok.