Ook Parijs presenteert bewijzen van gifgas

Frankrijk heeft gisteren in een poging steun te verwerven voor militaire vergelding tegen Syrië een document vrijgegeven met eigen „bewijs” voor een „grootschalige en gecoördineerde aanval” met gifgas door het Syrische bewind.

Nadat president François Hollande eerder al de wens uitsprak om president Bashar al-Assad voor het gebruik van chemische wapens te „straffen”, verklaarde premier Jean-Marc Ayrault na een besloten ontmoeting met parlementariërs dat „deze daad niet onbeantwoord kan blijven”.

Frankrijk is klaar voor „een ferme en geproportioneerde actie die niet het doel heeft het regime omver te werpen, noch om Syrië te bevrijden”, zei hij. Na de aarzelingen in Washington en de tegenstem in Londen, waardoor Hollande internationaal enigszins geïsoleerd is geraakt, benadrukte Ayrault dat Frankrijk „niet alleen” in actie komt. Navo-chef Rasmussen zei gisteren dat hij er persoonlijk van overtuigd is dat Assads bewind chemische wapens heeft gebruikt, dat een reactie daarop niet kan uitblijven, maar dat dat geen zaak voor de NAVO is, maar voor individuele landen

Uit de openbaar gemaakte „technische analyse” van vooral videobeelden blijkt volgens de Franse inlichtingendiensten dat in de nacht van 21 augustus in buitenwijken van Damascus door chemische wapens „ten minste” 281 mensen zijn gedood. Syrië zou sinds de jaren zeventig grote voorraden mosterdgas en de zenuwgassen sarin en VX hebben opgebouwd en al eerder, in april en mei, naar deze middelen hebben gegrepen om politieke tegenstanders uit te schakelen.

Na die eerdere aanvallen zijn in Franse laboratoria bloed- en urinemonsters onderzocht die het gebruik van sarin zouden bevestigen. Volgens de inlichtingendiensten beschikken de Syrische opstandelingen niet over de „ervaring of kennis” om gifgas op deze schaal in te zetten.

    • Peter Vermaas