OM doet geen onderzoek na aangifte tegen Zorreguieta - ‘niet verrassend’

Jorge Zorreguieta.

Er komt geen onderzoek naar aanleiding van de aangifte tegen Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima. Dat maakt het Openbaar Ministerie bekend. Er was aangifte tegen hem gedaan wegens misdrijven tegen de menselijkheid en gedwongen verdwijningen.

Advocaat Liesbeth Zegveld deed in januari aangifte namens negen slachtoffers en nabestaanden tegen de 83-jarige Zorreguieta, die tijdens de Videla-dictatuur in Argentinië staatssecretaris en later minister van landbouw was. Ze bracht nieuwe documenten in, samen met oorlogsjournalist Arnold Karskens. Hij had verklaringen van nabestaanden en slachtoffers verzameld waar het OM “niet meer omheen kon”, aldus Zegveld.

Een eerdere poging Zorreguieta te vervolgen liep ook al op niets uit. Ook toen stond advocaat Liesbeth Zegveld, samen met collega Góran Sluiter, nabestaanden bij. Dat het OM ook dit keer een onderzoek afwijst is volgens Marcel Haenen, onze redacteur justitie en voormalig correspondent van NRC Handelsblad in Argentinië, niet verrassend.

“Het bewijs waar Zegveld en Karskens mee kwamen was flinterdun. De vorige keer waren er juridische redenen om een zaak aan te spannen: er was een nieuw internationaal verdrag in werking getreden dat gericht is op de bescherming van mensen tegen gedwongen verdwijning. Dat de nieuwe documenten geen verandering brachten in de afweging van het OM, lag in de lijn der verwachting.”

Tegen de beslissing van het OM kan nog beroep worden ingesteld bij het gerechtshof.

Kans dat Zorreguieta nog vervolgd word, klein

Het OM vindt wederom dat onderzoek in Argentinië moet plaatsvinden, omdat de misdrijven daar zijn gepleegd. Juridische mogelijkheden voor opsporing en vervolging in Nederland volgens het OM ‘zeer beperkt’. De aangevers zijn er door het OM op gewezen dat Argentinië bereid is en ‘in staat is gebleken strafbare feiten in relatie tot het Videla-regime’ op te sporen en te vervolgen. Zorreguieta wordt overigens vooralsnog niet vervolgd in Argentinië. Er lopen wel onderzoeken naar hem, om hem mogelijk aan te klagen. Maar de kans dat dat gebeurt, is volgens Haenen nihil.

“Er zijn genoeg grote schurken in Argentinië. Zorreguieta ligt zeker niet bovenop de stapel. Hij is bovendien al erg oud: 85 jaar.”

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Kans dat Argentijnse justitie strafzaak begint tegen Zorreguieta is zo goed als nul. Er wachten nog ruim 1.000 dossiers met juntaschurken

Zorreguieta niet welkom bij staatsgelegenheden

De junta van Videla heerste van 1976 tot en met 1983 over Argentinië. Meer dan twaalfduizend tegenstanders kwamen om het leven. Door zijn omstreden verleden als minister en staatssecretaris onder het regime van Videla is Jorge Zorreguieta niet welkom bij officiële Nederlandse staatsaangelegenheden. Hij was niet bij de inhuldiging van koning Willem Alexander en koningin Máxima en niet bij hun huwelijk.

    • Mirjam Remie