Nederland neemt mogelijk Syrische vluchtelingen op

De Syrische vluchteling Omm Mohammed, 33, en haar dochter staan voor hun tent in het Syrische vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië. Foto AP / Mohammad Hannon

Het kabinet onderzoekt of Syrische vluchtelingen kunnen worden opgenomen in Nederland. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vandaag gezegd tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Zweden maakte vandaag bekend alle Syrische vluchtelingen een permanente verblijfsvergunning te geven.

Tot nu toe heeft Nederland geen Syrische vluchtelingen toegelaten, maar volgens Timmermans “zijn de omstandigheden veranderd”. “Ik ga zorgvuldig bekijken wat Nederland daar ter plekke en eventueel hier zou kunnen doen”. Timmermans heeft daarvoor nog een week de tijd nodig, zo zei hij volgens persdienst Novum.

Ook gaat hij zijn Europese collega’s aansporen om meer te doen. “Als ik het overzicht zie, ben ik niet erg onder de indruk.” Nederland heeft al 42 miljoen uitgetrokken voor hulp aan de vluchtelingen. “Daarvoor hoeven we ons niet te schamen.” Het kabinet besloot eerder dertig Syrische studenten een jaar in Nederland te laten studeren. Inmiddels zijn twee miljoen Syriërs hun land ontvlucht, zo’n tien procent van de bevolking.

Tussen negenhonderd en duizend asielaanvragen

In de eerst zeven maanden van dit jaar hebben tussen de negenhonderd en duizend Syriërs asiel aangevraagd, zo laat een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie weten. Het grootste deel hiervan wordt naar verwachting ingewilligd. “Maar iedere aanvraag wordt uiteraard individueel beoordeeld.”

Anderhalve week geleden vluchtte het miljoenste kind uit Syrië. Bekijk hier onze fotoserie over Syrische kinderen die hun land zijn ontvlucht:

Zweden geeft alle Syriërs permanente verblijfsvergunning

Zweden is het eerste Europese land dat een permanente verblijfsvergunning geeft aan alle Syriërs die in het land asiel aanvragen. Dat heeft de immigratiedienst bekendgemaakt, schrijft persbureau AP. Tot nu kreeg slechts de helft van de vluchtelingen een permanente verblijfsvergunning; de andere helft mocht drie jaar bleven.

De verandering is gebaseerd op een nieuwe inschatting van de veiligheidssituatie in Syrië. Die is volgens zweden “extreem en gekenmerkt door algemeen geweld”. Zweden was al een geliefde bestemming onder Syrisch vluchtelingen. Het land heeft ten opzichte van andere Europese landen een liberaal immigratiebeleid, en ontving sinds vorig jaar bijna 15 duizend Syrische asielzoekers.