Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Microsoft neemt groot deel Nokia over - ‘logische overname’

Op deze archieffoto uit 2011 zijn Nokia-topman Stephen Elop (links) en Microsoft-topman Steve Ballmer te zien bij de aankondiging van een strategisch partnerschap in Londen
Op deze archieffoto uit 2011 zijn Nokia-topman Stephen Elop (links) en Microsoft-topman Steve Ballmer te zien bij de aankondiging van een strategisch partnerschap in Londen Foto AP/ Alastair Grant

Microsoft neemt grotendeels het Finse Nokia over. De softwaregigant betaalt 5,44 miljard euro voor de telefoontak van het bedrijf, de zakelijke dienstverlening en de patenten, in de hoop het marktaandeel op de smartphonemarkt te vergroten. Dat hebben beide bedrijven vandaag bekendgemaakt.

De deal moet begin 2014 rond zijn. Microsoft betaalt 3,79 miljard euro voor de telefoons van Nokia, waaronder de Lumia-lijn die op Windows-software draaien. Het bedrijf betaalt 1,65 miljard euro voor een 10-jarige licentie om de patenten van Nokia te gebruiken, met daarbij een optie tot verlenging. Die patenten zorgden bij Nokia vorig jaar voor bijna de helft van zijn omzet. Bij de deal wisselen 32.000 werknemers van werkgever.

De waarde van het aandeel Nokia is na de bekendmaking met zo’n 40 procent gestegen.

“Gewaagde stap de toekomst in”

Microsoft had al een samenwerking met Nokia sinds februari 2011. Daarop voortbouwend en omdat de Lumia-telefoons zo’n succes zijn, probeert Microsoft zijn marktaandeel te vergroten door middel van “snellere innovatie”, “vergrote synergie” en “uniforme merkpositionering en marketing”, schrijft het bedrijf in een verklaring.

Vertrekkend Microsoft-topman Steve Ballmer noemt de overname in die verklaring een ‘gewaagde stap de toekomst in’:

“(…) het is een gewaagde stap de toekomst in, een win-winsituatie voor werknemers, aandeelhouders en consumenten van beide bedrijven. Door deze teams samen te brengen, zal Microsoft zijn marktaandeel en winst op de telefoonmarkt versnellen en de kansen voor zowel Microsoft als zijn partners over de hele breedte van apparaten en services versterken.”

Risto Siilasmaa, voorzitter van de raad van bestuur van Nokia, spreekt van een “moment van heruitvinding”:

“Voor Nokia is dit een belangrijk moment van heruitvinding en vanuit een positie van financiële kracht kunnen we een nieuwe hoofdstuk beginnen. (…) Na een grondige evaluatie van hoe we de aandeelhouderswaarde kunnen maximaliseren, daarbij een veelvoud aan alternatieven in acht nemend, geloven we dat deze transactie de beste weg vooruit is voor Nokia en haar aandeelhouders. Daarnaast biedt de deal toekomstmogelijkheden voor veel Nokia-werknemers als onderdeel van een bedrijf dat de strategie, de financiële middelen en de vastberadenheid heeft om te slagen op de mobiele markt.”

“Beter zo dan halve werk”

Volgens onze techredacteur Marc Hijink is de overname een logische:

“De samenwerking uit 2011 moest beide wat bieden: het moest een poging zijn het Windows-platform voor telefoons aan te zwengelen. Dat is allemaal niet echt gelukt tot nu toe. Maar wat er qua Windows-telefoons is verkocht, is bijna allemaal Nokia. Dat stak er als enige echt moeite in. Dus waarom zou je het nog op een halve manier doen, die samenwerking, met zo’n duur partnerschap?”

Hij vertelt dat Microsoft op de lange termijn waarschijnlijk naar een soort ‘Apple-model’ probeert te gaan:

“Voor Microsoft is het logisch op de lange termijn dat ze naar een geïntegreerd hardware/softwaremodel gaan, zoals Apple nu heeft. Dus zowel het besturingssysteem als de apparaten zelf leveren.”

Microsoft ziet groei in Lumia-telefoons

Microsoft heeft gezegd door te gaan met het maken van Lumia-telefoons, de populairste telefoons die draaien op Windows. De groei in de verkoop van telefoons is belangrijk voor de tabletmarkt en dat zou weer positief zijn voor de verkoop van pc’s, volgens het bedrijf. Van de Lumia-telefoons werden er in het tweede kwartaal 7,4 miljoen verkocht.

Microsoft wil jaarlijks meer dan driehonderd miljoen apparaten met Windows op de markt brengen.

Op een na duurste overname Microsoft

Voor Microsoft is de overname van Nokia de op een na duurste in de 38-jarige geschiedenis van het bedrijf. Alleen de overname van Skype (6,4 miljard euro) was prijziger. Tony Bates, de man die de leiding had over Skype, wordt gezien als een van de mogelijke opvolgers van Ballmer. Het geld dat Microsoft neerlegt voor Nokia komt uit de bijna 53 miljard euro die het bedrijf heeft op rekeningen in het buitenland.

Marktaandeel smartphones Nokia in vijf jaar gekelderd

Nokia, ooit hét mobiele merk, heeft de laatste jaren haar marktaandeel op smartphonegebied enorm zien krimpen. Waar het bedrijf in 2007 nog zo’n 50 procent van de internationale smartphonemarkt in handen had, is dit in 2013 geslonken tot rond de 4 procent.

Global market share held by Nokia smartphones Q1 2007-Q2 2013