Microsoft koopt Nokia voor 5,4 mld

Softwarebedrijf Microsoft neemt de telefoondivisie van het Finse Nokia over voor 5,4 miljard euro. Zo hoopt het bedrijf zijn achterstand in te halen op concurrenten Google en Apple, die nu de smartphone-industrie leiden.

De overname werd vanmorgen vroeg bekendgemaakt. Microsoft koopt de tak die mobiele apparaten maakt, goed voor een jaaromzet van 14,9 miljard euro. Als de deal wordt goedgekeurd komen 32.000 Nokia-medewerkers begin 2014 in dienst van Microsoft, dat nu bijna 98.000 medewekers telt.

De overname komt niet als een verrassing: in 2011 sloten Microsoft en Nokia al een pact; twee voormalige machtsblokken die de strijd aanbinden met Apple en Google. Die twee bedrijven hebben de bestaande machtsverhoudingen in de computer- en telecomindustrie ingrijpend veranderd.

Microsoft was dominant in personal computers en zakelijke software, Nokia was jarenlang de grootste telefoonfabrikant ter wereld. Maar ze hadden allebei geen antwoord op de iPhone van Apple en Android, het gratis mobiele besturingssysteem dat Google op de markt bracht.

Nokia verloor zijn leidende positie aan Samsung (dat vooral Android-telefoons verkoopt). Het besturingssysteem Windows Phone heeft nog steeds slechts 4 procent van de smartphonemarkt in handen.

Het verlieslijdende Nokia werd al overeind gehouden door Microsoft, met een jaarlijkse toelage van 250 miljoen dollar. Het was de bedoeling dat het Nokia/Microsoft-pact andere fabrikanten op sleeptouw zou nemen om Windows Phone te voeren op hun toestellen. Maar dat lukt amper; 87 procent van de verkochte Windows Phones is nog altijd een Nokia.

Er waren eerdere gesprekken over een overname, maar die zijn in een stroomversnelling geraakt nu topman Steve Ballmer bekend heeft gemaakt dat hij in 2014 vervroegd met pensioen gaat. Ballmer heeft haast. Hij wil alsnog een –positief – stempel drukken op Microsoft. Hij kondigde vorige maand een ingrijpende reorganisatie aan en wil met de overname van een grote hardwarefabrikant als Nokia Microsoft veranderen in een bedrijf dat ‘geïntegreerde producten’ à la Apple verkoopt: hardware en software in één apparaat, verbonden via internetdiensten. Microsofts spelconsole Xbox is daarvan een goed voorbeeld.

Er is nu ook een opvolger voor Ballmer in beeld: Stephen Elop, voormalig Microsoft-directeur, leidde de afgelopen jaren Nokia. Elop keert terug naar Microsoft en wordt serieus getipt als toekomstig topman.