Matchfixing in Nederland ‘niet op grote schaal’

In Nederland komt matchfixing voor, maar niet op hele grote schaal, aldus de commissie.
In Nederland komt matchfixing voor, maar niet op hele grote schaal, aldus de commissie. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het manipuleren van sportwedstrijden komt voor in Nederland, maar niet op grote schaal. Dat is de conclusie van een vanmiddag gepubliceerd onderzoek naar matchfixing in opdracht van minister van Sport Edith Schippers (VVD). Concrete gevallen worden niet genoemd.

Van de sporters die de onderzoekers hebben ondervraagd, denkt 27 procent dat matchfixing zich in de eigen omgeving heeft voorgedaan. Acht procent kent mensen die zijn benaderd, vier procent is zelf benaderd. Het gaat meestal om manipulatie die geen verband houdt met gokken, maar om bijvoorbeeld sportieve redenen.

“De onderzoeksuitkomsten geven geen aanleiding om te veronderstellen dat in Nederland voortdurend grote aantallen wedstrijden worden gemanipuleerd of dat hele competities corrupt zijn”, schrijven de onderzoekers, die zich hebben gericht op voetbal, tennis, de draf- en rensport, basketbal en boksen.

Maatregelen nodig, vindt commissie

Volgens de onderzoekers zijn maatregelen nodig. Zo moeten er gedragscodes komen om belangenverstrengeling tegen te gaan en moeten mensen met een strafblad worden geweerd als clubbestuurder of zaakwaarnemer. Alle sportbonden moeten het gokken op eigen wedstrijden expliciet verbieden en een meldplicht invoeren.

De onderzoekers noemen geen concrete gevallen van Nederlandse wedstrijden die zijn gemanipuleerd. Een Duitse officier van justitie zei onlangs tegen de NOS dat in 2009 vier wedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal zijn gemanipuleerd. Ook hij wilde niet zeggen om welke wedstrijden het ging.

Schippers komt over enkele weken met een reactie, samen met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), zo kondigde zij dinsdag aan in de Tweede Kamer.

Lees hier het volledige rapport:

Goksyndicaten in Azië spelen grote rol

Bij matchfixing (alle vormen van wedstrijdmanipulatie, meestal omkoping) spelen goksyndicaten in Azië vaak een beslissende rol. De internationale georganiseerde misdaad, onder meer in China en Singapore, stortte zich vanaf de jaren negentig steeds meer op sportduels, door de explosieve toename van het aantal transacties via gokkantoren op internet. In veel Aziatische landen kan via internet op van alles worden gegokt: op de uitslag van een wedstrijd in Estland, Albanië of Nederland maar ook op de eerste gele kaart of het aantal corners.