Lebowski gaat volledige oeuvre Charles Bukowski uitgeven

Uitgeverij Lebowski gaat vanaf 2014 het volledige oeuvre van de Amerikaanse auteur Charles Bukowski uitgeven,  zo meldt Boekblad.

In maart volgend jaar zal de eerste titel van Bukowski op de markt gebracht worden. Het is dan twintig jaar geleden dat Bukowski, schrijver van gedichten en romans als Women en Post Office, overleed.

Oscar van Gelderen van Lebowski noemt Women, Post Office, Tales of Ordinary Madness, Notes of a Dirty Old Man en Pulp als de eerste titels die uitgegeven zullen worden.  Pulp gaf Van Gelderen al in 1997 uit, toen hij nog werkzaam was bij uitgeverij Vassaluci. Volgens Boekblad verkocht hij er destijds 25.000 exemplaren van. Op dit moment zijn maar weinig titels van Bukowski in het Nederlands verkrijgbaar. Wie bij bol.com op zoek gaat naar een vertaalde Bukowski, vindt alleen De genoegens van de verdoemden, een selectie gedichten, vertaald door Peter Verstegen. Tweedehands is er wel van alles en nog wat verkrijgbaar.

Van Gelderen zegt vanaf volgend jaar ongeveer vijf Bukowski-titels per jaar te willen uitgeven.  Hij noemt Bukowski “een iconische schrijver” en  “een held van de tegencultuur, een geweldige dichter en iemand die velen op het pad van de literatuur heeft gebracht door zijn eerlijke, rauwe en laagdrempelige attitude”.

Schrijver Henk van Straten is alvast enthousiast:

Hieronder is Bukowski aan het woord over het onderwerp ‘persoonlijke vrijheid’:

En hier laat Bukowski zijn licht schijnen over zijn liefde voor de menselijke soort:

En een proeve van Bukowski’s dichterlijke oeuvre: