Koers Nokia stijgt, koers Microsoft daalt na bekendmaking overname

Op deze archieffoto uit 2011 zijn Nokia-topman Stephen Elop (links) en Microsoft-topman Steve Ballmer te zien bij de aankondiging van een strategisch partnerschap in Londen. Foto AP/ Alastair Grant

Terwijl de koers van Nokia explodeerde na de bekendmaking dat het Finse bedrijf grotendeels door Microsoft wordt opgekocht, is de koers van die laatste juist gedaald. Beleggers zijn onzeker over de strategie van het Amerikaanse computerbedrijf.

Momenteel staat de koers op de Nasdaq bijna zes procent lager, op $31.43 per aandeel. Aandeelhouders zijn in het ongewis over de bedoelingen van topman Steve Ballmer, die een ingrijpende reorganisatie heeft aangekondigd en met de overname van Nokia Microsoft wil veranderen in een bedrijf dat ‘geïntegreerde producten’ à la Apple verkoopt, waarbij hardware en software in één apparaat verbonden is via internetdiensten.

Ballmer zei vandaag dat de overname van Nokia een strategische zet is, die “het spel waarschijnlijk zal veranderen”. Daarmee bedoelt hij dat Microsoft door de overname klanten van Google en Apple kan winnen, twee concurrenten op wie Microsoft de afgelopen jaren een groot marktaandeel is verloren.

Volgens analisten zijn beleggers huiverig, omdat Microsoft eerst nog moet bewijzen dat het weer succesvol kan worden op de markt voor computers. Bovendien zou de overeenkomst de relatie met bestaande partners van Microsoft op de smartphonemarkt complex maken.

Vooral Nokia profiteert vooralsnog van deal

Het is vooral Nokia dat van de overeenkomst profiteert, zeggen analisten. Die indruk geeft de beurs ook: de koers van het Finse telefoonbedrijf is geëxplodeerd, en staat momenteel op een winst van ruim 33 procent. Kort na opening waren er al bijna tweehonderd miljoen aandelen in het bedrijf verhandeld.

Deal moet begin 2014 rond zijn

De deal moet begin 2014 rond zijn. Microsoft betaalt 3,79 miljard euro voor de telefoons van Nokia, waaronder de Lumia-lijn die op Windows-software draaien. Het bedrijf betaalt 1,65 miljard euro voor een 10-jarige licentie om de patenten van Nokia te gebruiken, met daarbij een optie tot verlenging. Die patenten zorgden bij Nokia vorig jaar voor bijna de helft van zijn omzet. Bij de deal wisselen 32.000 werknemers van werkgever.

Lees hier ons achtergrondartikel over de overname van Nokia door Microsoft.

    • Mirjam Remie