KNZB introduceert alternatief ABC-diploma

Ranomi Kromowidjojo tijdens de 100m vrije slag op de Swim Cup 2013. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) gaat vanaf 2014 een alternatief voor het ABC-diploma aanbieden. In deze nieuwe methode staat niet de schoolslag, maar de borstcrawl centraal. Via deze nieuwe training moeten kinderen binnen tien maanden hun zwemdiploma kunnen halen. Dat meldt de Volkskrant vanochtend.

Schoolslag te complex

De bond vindt de huidige schoolslag beweging veel te complex en komt daarom met een eigen techniek, waarin de borst- en rugcrawl centraal staan. Daar komt bij dat in landen als VS, Frankrijk en Australië men al via de crawltechniek werkt, aldus Technisch directeur van de KNZB, Jacco Verhaeren.

Zorgen om stap bij Nationaal Platform Zwembaden

Het Nationaal Platform Zwembaden reageert bezorgd op de ontwikkelen bij de KNZB. Het platform vraagt zich af of de kinderen na de lessen van de bond zelfstandig genoeg zijn. Voorzitter Mervyn Stegers:

Het gaat hier wel over de veiligheid van onze kinderen. We twijfelen er sterk aan of kinderen na die lessen zelfredzaam zullen zijn in het water.

Daarnaast zegt Stegers compleet verrast te zijn door de stap van de KNZB: “De zwembond zit in ons bestuur, maar ze zijn hier in het geheim mee aan de slag gegaan. We hoorden het van een stagiaire. Als ze hiermee doorgaan, is het de vraag of ze nog wel passen in onze organisatie.”

Competitie tijdens de lessen

De KNZB focust in de nieuwe methode onder andere op competitie. Zo wil de bond de kinderen wedstrijdjes over kleine afstanden laten doen. “Dat is gewoon leuk”, aldus Verhaeren. Ook heeft het een ander doel volgens de voorzitter: “want sneller zwemmen betekent beter zwemmen.”

Ten slotte wil de bond dat kinderen meer plezier krijgen in het zwemmen, Verhaeren:

Wij zien dat nog geen procent van de kinderen na het halen van het diploma doorgaat met zwemmen. Na jaren in het zwembad zijn ouders vaak blij dat het klaar is. Het duurt te lang en kinderen hebben er te weinig plezier in”, aldus Verhaeren.