Kerry wil mogelijkheid grondtroepen Syrië openhouden

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei tijdens een hoorzitting in de Senaat zojuist dat er “tijdens deze burgeroorlog” geen grondtroepen worden ingezet. Vlak daarvoor zei Kerry dat hij wil dat een resolutie over militair ingrijpen de mogelijkheid van een grondaanval openhoudt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken tijdens de hoorzitting in de Senaat vandaag.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken tijdens de hoorzitting in de Senaat vandaag. Foto AFP / Brendan Smialowski

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei tijdens een hoorzitting in de Senaat zojuist dat er “tijdens deze burgeroorlog” geen grondtroepen worden ingezet. Vlak daarvoor zei Kerry dat hij wil dat een resolutie over militair ingrijpen de mogelijkheid van een grondaanval openhoudt.

Kerry zei:

“Ik wil geen optie wegnemen die het de president misschien mogelijk maakt om ons land te beschermen.”

Direct daarna, na druk van senatoren, kwam hij daarop terug, door te stellen dat hij niet de intentie heeft een grondaanval te beginnen en dit tijdens de burgeroorlog ook niet zal gebeuren. Volgens onze correspondent Guus Valk, die bij de hoorzitting aanwezig is, zijn de uitspraken over grondtroepen “puur hypothetisch”, maar wel interessant.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Interessant is dat Kerry sturen van troepen niet langer uitsluit, als Syrië ‘implodeert’, of ‘wapens in handen van terreurgroepen vallen’.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Bedenk daarbij: Kerry wil verzekerd zijn van steun van haviken in de Senaat.

‘Debat gaat over rode lijn van de wereld’

Het is de eerste keer dat Kerry zijn standpunt over de situatie in Syrië en militair ingrijpen in het land verdedigt. Kerry herhaalde dat er chemische wapens zijn gebruikt door Assad. Er is sarin aangetroffen in monsters, zei hij.

“Dit debat gaat niet over de rode lijn van Obama. Het gaat over de rode lijn van de wereld, van het Congres. Als Amerika zich terugtrekt, is de boodschap dat Assad nog een keer chemische wapens kan gebruiken. Veteranen die senator zijn, zoals John McCain, weten wat oorlog is. Er is een verschil tussen oorlog en wat Obama nu vraagt.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het betoog van Kerry is een aanklacht tegen isolationisme. ‘Lead the world’, zegt hij. Democraten zagen dat wel eens anders.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Kerry begrijpt de demonstrant, die buiten nog steeds te horen is. Zo keerde hij zich ooit tegen Vietnam.

Hagel heeft het over positie VS op lange termijn

Minister van Defensie Chuck Hagel richtte zich in zijn betoog meer op de lange termijn. Als het de VS niet lukt om actie te ondernemen tegen het gebruik van chemische wapens in Syrië, ondermijnt dat volgens hem ook de geloofwaardigheid van Amerika’s belofte dat het de fabricatie van een nucleair wapen door Iran zal voorkomen.

“Het woord van de Verenigde Staten moet iets betekenen.”

Hij verklaarde tevens dat Amerikaanse bondgenoten krachtig voorstander zijn van militair optreden. Hij noemde onder meer Frankrijk, Turkije, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het zal de prestige van de VS onder bondgenoten in de regio schaden als Amerika niet bereid blijkt tot actie over te gaan, aldus de minister.

Regering-Obama zoekt steun bij Congre

Volgende week dinsdag komt het Congres voor het eerst bij elkaar. Naar verwachting zal er dan over een eventuele aanval op Syrië gesproken worden. Obama heeft gevraagd om instemming voor zo’n aanval van het Congres. Het is nu zaak voor hem om poltici achter hem te krijgen, wat niet eenvoudig is: het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen de dienst uitmaken, grijpt elke gelegenheid aan Obama te dwarsbomen. In de Republikeinse partij wordt de toon bovendien gezet door libertairen en isolationisten, schreef Valk eerder in NRC Handelsblad.

Maar: Obama heeft het Congres om instemming gevraagd, niet om toestemming. Als het Congres nee zegt, behoudt Obama het recht om aan te vallen.

Een deel van de verklaring van Kerry in de Senaat, waarmee hij senatoren wil overtuigen van de noodzaak van militair ingrijpen in Syrië:

De hoorzitting in de Senaat is bij de NOS live te volgen.