Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Kamerleden stellen meer vragen dan tien jaar geleden

Kamerbodes ruimen de plenaire zaal van de Tweede Kamer op tijdens reces van de Kamerleden.
Kamerbodes ruimen de plenaire zaal van de Tweede Kamer op tijdens reces van de Kamerleden. Foto ANP/Martijn Beekman

Er worden momenteel anderhalf keer meer Kamervragen gesteld dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit een publicatie van de VU in samenwerking met de Nederlandse Nieuwsmonitor dat vandaag verschijnt.

In de publicatie zijn alle Kamervragen op officiëlebekendmakingen.nl geanalyseerd. Het afgelopen jaar daalde het aantal Kamervragen (2.586) ten opzichte van een jaar geleden, blijkt uit de cijfers. Dit komt doordat het afgelopen jaar de Tweede Kamer stil lag vanwege een kabinetsformatie. Bij elke formatie is een dip in het aantal vragen te zien.

Kamerlid stelt gemiddeld eens per zes weken een vraag

SP’ers Henk van Gerven (99) en Renske Leijten (94) stelden in de periode tussen 19 september 2012 en 5 juli 2013 bijna honderd vragen, terwijl PvdA-Kamerlid Sultan Günal-Gezer slechts één vraag stelde over problemen van Nederlandse schepen met Somalische piraten.

Een Kamerlid stelt gemiddeld eens per zes weken een vraag. Een vraag die doorgaans binnen vier weken wordt beantwoord, terwijl dit officieel binnen drie weken moet. In 2011 schreef nrc.next al over deze overschrijding, destijds werd de termijn nog met twee weken overschreden.

Zorg en rechtstaat populaire onderwerpen

Kamerleden stellen het liefst vragen over zorg en de rechtstaat. Onderwerpen als huisvesting en infrastructuur zijn het minst populair. Een partij als 50Plus stelde de helft van al zijn Kamervragen over zorg, terwijl de partij zich om financiën, integratie of natuur niet druk maakte. Bij de Partij voor de Dieren gaan twee op de drie vragen over natuur en landbouw.

Er is veel wisselwerking tussen media en politici. Zo is een groot deel (81 procent) van alle Kamervragen gebaseerd op berichten in de media. De Telegraaf is daarin met afstand het vaakst geciteerde medium. Een Kamervraag stellen betekent overigens niet per definitie veel media-aandacht.

Zo werd SP’er Van Gerven in totaal het afgelopen jaar 138 keer in de media genoemd: kranten, nieuwszenders en de belangrijke actualiteitenprogramma’s en websites. PvdA-leider Diederik Samsom, het populairst in de media, werd ruim vijfduizend keer genoemd.