Japan wil aarden wal tegen radioactief water

Regering wil angst wegnemen

De Japanse regering heeft vanmorgen een bedrag ter waarde van 380 miljoen euro uitgetrokken om het probleem van de aanhoudende lekkage van radioactief koelwater bij de zwaar beschadigde kerncentrale van Fukushima aan te pakken.

De regering is van plan een ondergrondse wal aan te brengen van bevroren aarde, die moet voorkomen dat het radioactieve water, dat is gebruikt om de hete splijtstaven te koelen, in het grondwater sijpelt. Ook is een derde deel van het bedrag bestemd voor de aanschaf van een machine die het water voor een belangrijk deel moet zuiveren van zijn radioactiviteit.

Afgelopen weekeinde werden alarmerend hoge stralingniveaus geregistreerd bij een lekkende verbindingsbuis bij een opslagtank. De laatste maanden hebben zich vaker lekken voorgedaan en het vermoeden bestaat dat er zich nog meer lekkende tanks op het terrein bevinden. Die zijn na de verwoestende tsunami van 2011 inderhaast aangelegd om de grote hoeveelheden radioactief koelwater op te slaan.

Vorige week al maakte de regering van premier Shinzo Abe bekend dat ze zelf het heft in handen neemt bij de afwikkeling van de crisis rond het complex van Fukushima. Tot dusverre werd het beheer overgelaten aan energiebedrijf Tepco.

De plotselinge daadkracht van de regering kan volgens veel waarnemers niet worden los gezien van het besluit, komende zaterdag, van het Internationaal Olympisch Comité over de plek waar de Olympische Spelen van 2020 moeten worden gehouden. Naast Istanbul en Madrid is Tokio hiervoor de voornaamste kandidaat.

Toshimitsu Motegi, minister van Handel en Economische Zaken, zei vanmorgen dat de meetbare radioactiviteit buiten het terrein van de centale beperkt blijft tot de naburige haven. Het water dat in de zee naast de centrale sijpelt, is volgens hem voor andere landen niet gevaarlijk omdat de radioactiviteit in het zeewater snel verdunt. „Er is geen reden voor atleten of bezoekers aan Tokio om zich zorgen te maken”, zei de minister.

Naar verwachting zal de regering samen met Tepco de komende maanden ook een begin maken met het verwijderen van de oude splijtstaven uit de reactoren. Met de hele schoonmaakoperatie zal naar verwachting een bedrag van vele miljarden euro's zijn gemoeid. Het is nog onzeker hoe deze kosten worden verdeeld tussen Tepco en de Japanse overheid. (AP, Reuters)