Honderden miljoenen voor oplossen problemen Fukushima

De kerncentrale Fukushima op een luchtfoto van afgelopen zaterdag.
De kerncentrale Fukushima op een luchtfoto van afgelopen zaterdag. Foto AP via Kyodo

Japan investeert bijna 360 miljoen euro in het oplossen van de problemen met radioactief water rond de kerncentrale van Fukushima. Dat heeft de Japanse regering vanochtend bekendgemaakt. Dit weekend bleek de straling bij een lekkende tank plotseling alarmerend hoog.

De stralingsniveaus die bij de lekkende opslagtank werden geconstateerd lagen achttien keer hoger dan vorige maand en brengen aanzienlijke risico’s met zich mee voor de veiligheid van het dienstdoende personeel. De metingen wezen uit dat er een straling was van 1800 millisievert per uur. Blootstelling daaraan kan mensen in principe binnen vier uur doden. Het is nog niet duidelijk waarom het stralingsniveau zo verontrustend snel heeft kunnen stijgen.

Vorige maand werd al bekend dat er opnieuw grote hoeveelheden radioactief water uit de veelal tijdelijke opslagtanks stroomt. Om te voorkomen dat het grondwater rond Fukushima in contact komt met het koelwater van de reactoren gaat de regering een muur van bevroren aarde rond de kapotte reactoren bouwen. De regering wil ook betere waterinstallaties kopen die de hoeveelheid radioactief vervuild water kunnen verminderen. Energiebedrijf Tepco worstelt al langer met de verwerking van de grote hoeveelheden radioactief water, die zijn gebruikt om de nog altijd hete splijtstaven in de reactoren te koelen.

Regering neemt leiding over wegens problemen

Vanwege de grote problemen bij Fukushima werd vorige week bekend dat de Japanse overheid de leiding rond de kerncentrale overneemt van energiebedrijf TEPCO. Het bedrijf is sinds de ramp met Fukushima na de aardbeving en tsunami in 2011 vrijwel continu in het nieuws geweest vanwege een reeks van lekkages, stroomuitval en slechte communicatie.

De toestand in Fukushima vormt inmiddels geen bedreiging meer voor de verdere omgeving van de centrale maar het zal naar verwachting nog decennia duren voor de situatie op het terrein van het complex zelf volledig onder controle is. Met de opruiming zijn ook miljarden euro’s gemoeid.