Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Industrie durft weer in te kopen

Inkoopmanagers in de Nederlandse industrie hebben er weer vertrouwen in. De belangrijkste graadmeter die hun sentiment peilt, staat op het hoogste punt in ruim twee jaar tijd. Is het een eerste teken dat Nederland aanhaakt bij Europees herstel, of is er sprake van een tijdelijke opleving?

Industriebedrijven die met name gericht zijn op de export – zoals botenbouwer IHC Merwede en autobedrijf DAF – weten al enige tijd te profiteren van economisch herstel in Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. De orders die deze bedrijven krijgen, leiden nu tot vervolgorders voor binnenlandse toeleveranciers. Dat blijkt uit de zogeheten Nevi-inkoopmanagersindex over augustus.

Het Nederlandse indexcijfer bedraagt 53,5 – alles boven de 50 betekent groei. Opmerkelijk is dat Nederland met het hoogste indexcijfer nu even koploper in Europa is. De hoop is dat het herstel van de industrie een positieve impuls is voor de Nederlandse economie die al een jaar krimpt.