‘Honderden daklozen ten onrechte weggestuurd’

Rotterdamse daklozen demonstreren op deze foto uit 2011 voor het stadhuis van Rotterdam. Ze protesteerden tegen het sluiten van de nachtopvang.
Rotterdamse daklozen demonstreren op deze foto uit 2011 voor het stadhuis van Rotterdam. Ze protesteerden tegen het sluiten van de nachtopvang. Foto ANP/ Robert Vos

Gemeenten zetten elk jaar onterecht honderden daklozen op straat door bureaucratie en slechte onderlinge samenwerking. Zeven van de tien keer weigeren steden opvang aan daklozen die niet uit de regio komen, terwijl dat in strijd is met de wet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, meldt De Volkskrant vandaag.

Zeventig procent van de gemeenten zegt te voldoen aan de wettelijke verplichting alle daklozen die erom vragen tijdelijk op te vangen, maar in de praktijk blijkt dat niet het geval. Het onderzoek werd deels uitgevoerd met ambtenaren die zich voordeden als daklozen. Zij rapporteerden dat slechts een kwart van de gemeenten opvang bood aan mensen uit een andere regio.

Ook de overdracht van de ene gemeente naar een andere voor langduriger opvang loopt niet zoals afgesproken. Verder weten gemeenten niet van elkaar wie er over de opvang gaat.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) stuurde het onderzoek maandag naar de Tweede Kamer. Dakloze gezinnen wordt eveneens vaak opvang geweigerd. Voor hen is onvoldoende plek in opvangcentra, zou blijken uit antwoorden van Van Rijn op Kamervragen van SP-Kamerlid Nine Kooiman over de kwestie. (Novum)