Het is eten en gegeten worden

Geen markt zo in beweging als die van de telecom Vodafone is in de VS uitgekocht door Verizon Daardoor heeft het veel geld om thuismarkt Europa te verdedigen tegen concurrenten als Carlos Slim

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Redacteur Technologie

De uitverkoop in de telecomsector is in volle gang. Vodafone verkoopt zijn aandeel van 45 procent in de Amerikaanse mobiele provider Verizon Wireless voor 98 miljard euro. Bijna 60 procent van dat bedrag wordt contant betaald, en dat maakt het een van de grootste overnames uit de geschiedenis.

Verizon wil de volledige zeggenschap omdat Vodafone een groot gedeelte van de winst incasseert. Door die uitkoopsom weet Vodafone zich verzekerd van een volle oorlogskas. Daarmee kan het investeren in opkomende landen en zijn positie in Europa te verstevigen. Die staat onder druk omdat América Móvil en AT&T naar Europa lonken.

De koersen van Europese mobiele providers zijn op dit moment laag. De omzet daalt, vanwege de dalende inkomsten voor spraak en sms. Tegelijkertijd vergt het snelle 4G-net enorme investeringen, terwijl deze verschuiving naar data voor lagere winstmarges zorgt.

Grote investeerders

Daarom slaan grote investeerders nu hun slag. Maar wie koopt nou wie? Zowel de mobiele als de vaste netwerken doen overnames. Zo kocht kabelaar Liberty Global in Groot-Brittannië Virgin Media (11,8 miljard euro), werd het bedrijf grootaandeelhouder in Ziggo en zoekt het uitbreiding in Duitsland.

In de mobiele markt wordt E-Plus (KPN) in Duitsland samengevoegd met O2 van Telefónica, voor in totaal 8,5 miljard euro. Die combinatie haalt in één klap Vodafone en Deutsche Telekom in als grootste mobiele provider van Duitsland.

Vodafone moet in actie moet komen om de Europese thuismarkt veilig te stellen. Het Britse bedrijf wil mobiele en vaste netwerken integreren en koopt daarom Kabel Deutschland voor 10 miljard euro. Vaste netwerken leveren betere marges op en met een quadplay aanbod (internet, tv, vaste en mobiele tv) is het makkelijker klanten te behouden. Dat heeft Vodafone nodig om voormalige staatsbedrijven als KPN te beconcurreren.

Voldoende cash

Vodafone heeft dankzij de Verizon-deal voldoende cash om uit te breiden. Ziggo zou een optie zijn, maar volgens geruchten maakt Vodafone ook aanstalten om Liberty Global over te nemen. Terwijl deze kabelprovider zelf Europese kabelnetten opkoopt: het is eten én gegeten worden.

Alle nationale sentimenten ten spijt is de strijd om KPN maar één klein onderdeel in de grotere overnamegolf. Stond KPN vroeger nog stevig genoeg in zijn schoenen om biedingen beleefd af te slaan, de beurswaarde is nu te laag om indringers buiten de deur te houden. Vitale infrastructuur of niet, aandeelhouders kiezen eieren voor hun geld. Dus als de nationaal coördinator terrorismebestrijding nu nog wil gaan onderzoeken wat er gebeurt met alarmcentrale 112 als KPN in buitenlandse handen terechtkomt, dan is dat rijkelijk laat.

Nu de beschermingsstichting de controle over het bedrijf heeft opgeëist, moet América Móvil met een beter bod komen. Ook heeft KPN tijd om andere kopers te vinden, want het blijft een logisch doelwit. Als marktleider in glasvezel en 4G is de Nederlandse provider een quadplay-speler pur sang. Dat en die lage koers maken KPN een aantrekkelijke prooi. Ook voor Telefónica of AT&T.

Logischerwijs zou Carlos Slim zijn bod moeten verhogen, hoewel een woordvoerder van América Móvil verklapte dat dat niet zal gebeuren: „No way!”, zei hij dit weekeinde tegen een verslaggever die de euvele moed had daarnaar te vragen.