Canadese kerk wekt energie op met ramen

Een Canadese kathedraal is de eerste die energie opwekt via haar ramen. De Heilige Familiekathedraal in het Canadese Saskatoon wilde zonnepanelen op het dak, maar het kerkbestuur twijfelde omdat het de uitstraling van het moderne gebouw niet ten goede zou komen. Kunstenares Sarah Hall, die sinds 2005 experimenteert met het verwerken van zonnecellen in glaskunst, bood haar diensten aan. Voor Saskatoon ontwierp ze drie glaspanelen, waarvan het grootste ongeveer 3 bij 12 meter is. Ze integreerde de 1.113 zilverkleurige zonnecellen in „skypaintings”, abstracte weergaven van de lucht. De ramen leveren 2.500 kilowattuur per jaar op.

Dat de Canadese kerk navolging zal krijgen, lijkt Hall waarschijnlijk: „Een kerkraam mét zonnecellen kost hetzelfde als een traditioneel glas-in-loodraam. Bovendien bestaat mijn werk uit veiligheidsglas.” Wanneer Halls glas breekt valt het uiteen in kleine stukjes en niet in scherven die bezoekers kunnen verwonden.

Hall wil met haar werk tonen dat zonne-energie ook mooi kan zijn.