Felle machtsstrijd bij makelaarsclub NVM

Dochterbedrijf Realworks en NVM voor Ondernemingskamer

De NVM, de grootste makelaarsvereniging van Nederland (4.000 leden), is verwikkeld in een een felle machtsstrijd met haar dochterbedrijf Realworks. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. De twee partijen staan donderdag tegenover elkaar in de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

NVM-dochter Realworks (6 miljoen euro omzet, 2 miljoen winst) is het grootste softwarebedrijf voor makelaars. Het levert systemen voor dagelijks kantoorwerk en om het landelijke woningaanbod uit te wisselen.

De NVM verloor december vorig jaar al een vertrouwelijke arbitragezaak van Realworks, blijkt nu. De NVM wilde verbieden dat Realworks ook diensten aan concurrerende makelaars ging leveren, maar de arbiter gaf de dochter gelijk. De NVM probeerde hierna twee commissarissen van Realworks te vervangen door vertrouwelingen. Een van hen was de advocaat van de NVM die in de arbitrage juist tegenover Realworks stond.

Realworks heeft de Ondernemingskamer nu om een gerechtelijk onderzoek gevraagd. Deze ‘enquêteprocedure’ kan verstrekkende gevolgen hebben; de Ondernemingskamer kan zelfs vennootschappen ontbinden.

Het dochterbedrijf is voor 56 procent in handen van de NVM, de overige 44 procent is van mede-oprichters Theo en Jan Dorresteijn. De broers zijn respectievelijk directeur en commissaris van Realworks.

Los van het conflict met Realworks kampt de NVM met een miljoenenclaim van het voormalige Haagse softwarebedrijf HPC. Ton Veerman, de curator van HPC, stelt de NVM aansprakelijk voor het faillissement. De zaak is tot nu toe binnenskamers gehouden.

HPC leverde ook software om het woningaanbod uit te wisselen, maar viel in 2004 om. In hoger beroep is bepaald dat de NVM „onrechtmatig’’ heeft gehandeld door HPC weg te concurreren. De NVM heeft de softwaremarkt „verhinderd, beperkt of vervalst”. De zaak ligt bij Hoge Raad. Als die de eerdere uitspraak handhaaft, kan de schadevergoeding hoog worden. De curator heeft de schade beraamd op 5,6 miljoen euro plus rente.

De NVM wil niet inhoudelijk ingaan op deze conflicten, maar erkent dat het ledenbelang soms „schuurt” met de commerciële bedrijfsvoering.

    • Eppo König