Federer verliest op US Open, Nadal wel naar kwartfinale

Roger Federer heeft vannacht verrassend verloren in de vierde ronde van de US Open. De Zwitser moest het in drie sets duidelijk afleggen tegen de Spanjaard Tommy Robredo: 6-7 (3), 3-6, 4-6. Rafael Nadal wist wel de kwartfinale te bereiken. Hij versloeg de Duitser Philipp Kohlschreiber in vier sets: 6-7 (4), 6-4, 6-3, 6-1.

Roger Federer loopt van de baan af na zijn verlies tegen Tommy Robredo in de vierde ronde van de US Open. Foto AFP-Getty/ Clive Brunskill

Roger Federer heeft vannacht verrassend verloren in de vierde ronde van de US Open. De Zwitserse winnaar van zeventien grand slams moest het in drie sets duidelijk afleggen tegen de Spanjaard Tommy Robredo: 6-7 (3), 3-6, 4-6. Rafael Nadal wist wel de kwartfinale te bereiken. Hij versloeg de Duitser Philipp Kohlschreiber in vier sets: 6-7 (4), 6-4, 6-3, 6-1.

Tien keer eerder trof Federer (als 7e geplaatst) Robredo (als 19e) en de Zwitserse recordkampioen won altijd. Federer maakte echter veel te veel fouten en wist belangrijke punten niet naar zich toe te trekken. In zowel de tweede als derde set liet hij zes breakkansen onbenut. Robredo maakte de wedstrijd af op zijn eerste wedstrijdpunt en speelt voor het eerst in de kwartfinale in New York.

Geen Federer-Nadal, want de Spanjaard wint wel

Nadal had in zijn partij tegen Kohlschreiber de gehele wedstrijd de overhand, maar kwam toch na een tiebreak op achterstand. De Spanjaard (als 2e geplaatst) herstelde snel en won daarna redelijk gemakkelijk drie sets. Door Federers uitschakeling krijgt het publiek in New York niet de gedroomde confrontatie tussen hem en Nadal in de kwartfinale. Dat zou een unicum zijn geweest: in al die jaren dat de twee tegen elkaar speelden, was dat nog niet op het hardcourt van Flushing Meadows.

    • Frank Huiskamp