Federer (32) is ook in New York een schim van de wereldtopper

Tennisser Roger Federer is weer vroeg uitgeschakeld op een grandslamtoernooi. De 32-jarige Zwitser moet vrezen voor zijn plaats in de ATP Finals later dit jaar in Londen.

Roger Federer volleert stijlvol, maar maakte tegen de Spanjaard Tommy Robredo in drie sets in totaal 43 onnodige fouten. Foto AP

Roger Federer (32) is vannacht kansloos uitgeschakeld in de vierde ronde van de US Open. De Zwitserse tennisser verloor kansloos van de Spanjaard Tommy Robredo in drie sets: 7-6, 6-3 en 6-4.

Federer, als zevende geplaatst, had na afloop op de persconferentie geen verklaring voor zijn afgang. Hij had geen rugpijn meer en had ook geen last van de lange regenpauze in New York gehad. „Ik denk dat ik van mezelf heb verloren”, zei de vijfvoudige winnaar van de US Open na afloop van zijn verliespartij.

Federer doelde op de 43 onnodige fouten die hij vannacht maakte. „Uiteraard gaan alle credits naar Tommy, maar ik was wel een beetje mezelf aan het slopen. Heel teleurstellend, want zeker op hardcourt word je vaak nog geholpen door je service.”

Het is de eerste keer in elf ontmoetingen dat Federer verloor van Robredo. Het gedroomde kwartfinaleduel met diens landgenoot Rafael Nadal gaat nu niet door. Federer: „Als ik zo speel als vandaag, heb ik toch geen kans tegen Rafa. Ik was bezig met andere dingen. Bovendien had het niet zoveel zin om vooruit te kijken, gezien het niveau dat ik haalde”, zei Federer die na een mislukt project met een nieuw racket (groter frame) met zijn oude materiaal niet zijn oude topniveau haalde.

De zeventienvoudig grandslamwinnaar is op zijn retour. Hij bereikte dit tennisjaar geen enkele grandslamfinale. In Melbourne verloor de beste speler aller tijden in de halve eindstrijd, in Frankrijk reikte hij tot de kwartfinales en op Wimbledon kwam hij niet verder dan de tweede ronde.

Federer, nu zevende van de wereld, dreigt de ATP World Tour Finals aan het einde van het seizoen mis te lopen. In Londen strijden jaarlijks de beste acht mannen tegen elkaar om de officieuze wereldtitel. Federer: „Daar ben ik nog niet mee bezig. ”

Robredo wacht in de volgende ronde een zware partij tegen zijn landgenoot Nadal, die later vannacht de Duitser Philipp Kohlschreiber in vier sets versloeg: 6-7, 6-4, 6-3 en 6-1. De Spanjaard, die dit jaar al negen proftoernooien won, kan ten koste van Novak Djokovic de nieuwe nummer één worden. Vorig jaar moest Nadal door een blessure Flushing Meadow laten lopen, waardoor hij nu veel ATP-punten kan terugwinnen.