Erkenning van talent in schijnwerpers bij wijze van verlossing

In de rubriek Entree verwelkomt televisierecensent Hans Beerekamp een nieuwkomer in de mediacarrousel .

Wie: Mitchell Brunings

Leeftijd: 40

Wat: psychiatrisch verpleegkundige, zanger

Waar: kandidaat The Voice of Holland

Commerciële televisie verkoopt graag sprookjes. Dat lukt nergens zo goed als in de eerste ronde van de talentenjacht The Voice of Holland (RTL4), beter bekend als de blind auditions.

Zal een of meer van de juryleden zijn stoel omdraaien en daarmee alleen op basis van het geluid de bereidheid uitspreken deze kandidaat verder te begeleiden? Soms moet er nog wel een strijd geleverd worden met andere juryleden die ook deze ontdekking in hun stal willen. De nieuwe deskundige Ali B bewijst in het vierde seizoen over de retorische vaardigheden van een marktkoopman en de vasthoudendheid van een straatvechter te beschikken bij het rekruteren.

In aflevering 1 waren er maar liefst zes kandidaten voor wie alle vier de stoelen omdraaiden. Het blinde katzwijm is dus wel een beetje aan inflatie onderhevig, vooral als je ziet hoe het de winnaars in volgende ronden en na afloop van de hele reeks vergaat. Nog wel eens iets van Leona Philippo vernomen sinds haar overwinning vorig jaar? Iris Kroes, die in seizoen twee zoveel deed voor de acceptatie van iets te mollige Friese meisjes met een harp, zien we nu als BN'er van de tweede garnituur door de woestijn sjokken in Atlas (AVRO) en als icoon van een reclamecampagne van Weight Watchers.

Toch blijven in die eerste ronde, als de complimenten en smeekbeden van Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Ilse de Lange en Ali B veelal in tranen in ontvangst worden genomen, emancipatie en acceptatie de sleutelwoorden. Eindelijk ziet heel Nederland dat die ervaren achtergrondzangeres van Anouk ook kan soleren.

Het mooiste voorbeeld was vrijdag Mitchell Brunings uit Nieuwegein. Hij had zijn kinderen niet meegenomen, uit angst dat ze hun pappa zouden zien afgaan. Toch had hij op advies van Trijntje, een keer in de gang van Paradiso, de stoute schoenen aangetrokken. De juryleden waren diep geraakt door zijn vertolking van Bob Marleys Redemption Song , over de bevrijding van mentale slavernij. Ze leken niet te weten dat Brunings dit voorjaar door het land had getoerd met het programma Tribute2BobMarley, als zanger van de band Rootsriders.

Al die talenten met Afrikaanse of Caraïbische wortels, die zich in Nederland niet helemaal serieus genomen voelen, vinden in de schijnwerpers van RTL verlossing, en wij kunnen met hen mee huilen. Bij de verzuilde publieke omroep blijft wit nog steeds de dominante kleur, zolang het niet om Ali B en zijn hiphopvrienden gaat.

Hans Beerekamp

    • Hans Beerekamp