Doema wil Amerikaans Congres overtuigen van Russisch gelijk

Russische parlementariërs gaan in Washington pleiten tegen het interventieplan van Obama.

Ook het Russische parlement stort zich op de buitenlandse politiek, nu de internationale verwarring over de Syrische gifgasaanval Rusland nieuwe kansen biedt om verder een wig te drijven tussen de westerse bondgenoten. De Doema en de Senaat willen volgende week met een eigen Russische delegatie naar Washington gaan om leden van het Amerikaanse Congres te mobiliseren tegen de interventieplannen van president Obama.

De voorzitters van de Doema en de Senaat hebben dit plan gisteren met president Poetin besproken. Naar Russische maatstaven is dit idee – het buitenlands beleid is een prerogatief van de president – een drieste stap. Poetin hield afstand. „Ik weet niet waarmee ik kan helpen.” Hij beloofde het te „bespreken” met minister Lavrov van Buitenlandse Zaken. Het Russische ministerie van defensie sloeg vandaag alarm over raketlanceringen in de Middellandse Zee. Twee raketten zouden in zee terecht zijn gekomen. Israël zei niets te hebben gezien.

Lavrov zelf haalde gisteren hard uit naar de bewijzen die, voor zover de VS en Frankrijk die willen openbaren, „absoluut niet overtuigend” zijn. Hij volgde daarmee Poetin, die de bewijsvoering zaterdag in Vladivostok „onzin” had genoemd. Poetin zei te hopen dat hij op de top van de G20, donderdag en vrijdag in Sint-Petersburg, steun krijgt van de andere regeringsleiders die de koers van Obama en de Franse collega Hollande niet kunnen billijken. Aanvankelijk zouden Obama en Poetin elkaar ontmoeten tijdens een bilateraal overleg dat vandaag en morgen in Moskou was gepland. Een maand geleden heeft Obama dat afgezegd, onder meer uit onvrede over het asiel voor klokkenluider Snowden.

„We zijn zeer bezorgd en delen de lijn volledig die u uitzet dat gewapende inmenging onaanvaardbaar is zonder sancties van de Verenigde Naties”, zo lichtte Senaatspreses Matvienko het initiatief toe in het onderhoud met Poetin. Ze had samen met haar Doemacollega Narysjkin even moet wachten voordat het zover was. Eerst had Poetin een gesprek met dirigent Valeri Gergjev, die hij deze lente als ‘held van de arbeid’ heeft geridderd.