Directie Funda geen zin meer in greep van NVM

Toeval of niet? Eind april kreeg de NVM volledige controle over huizenwebsite Funda door medeaandeelhouder Wegener uit te kopen. Twee maanden later kwam plotseling het bericht dat de tweekoppige directie van Funda vertrok.

Volgens het persbericht gingen algemeen directeur Joep Ketelaar en Thijs Vieleers, directeur business en product development ieder op zoek naar een „nieuwe uitdaging”. Ze hebben ook geen zin meer om in de knellende greep van de NVM te werken, weten bronnen rond Funda.

Ketelaar spreekt aan de telefoon van „negatieve bewoordingen”. Hij en Vieleers kijken liever terug op hun succesvolle jaren bij Funda.

Vanochtend maakte Funda bekend dat commissaris Marc Duijndam, oprichter van Google in de Benelux, de nieuwe directeur wordt. Hij is weken geleden al voorgedragen als opvolger van Ketelaar, bevestigen bronnen.

De NVM had al een meerderheidsbelang in Funda, maar met de aandelenovername van Wegener is de strategische positie veiliggesteld. „Wat er ook gebeurt, het is haast ondenkbaar dat de NVM een nieuwe medeaandeelhouder gaat krijgen die de NVM net zoveel ruimte geeft als Wegener heeft gedaan”, zei voorzitter Ger Hukker eind vorig jaar op een vergadering.

De verhouding tussen de directies van Funda en de NVM is altijd turbulent geweest. Oprichter en directeur Marque Joosten werd in 2007 op non-actief gesteld, omdat hij concurrerende makelaars wilde toelaten. Een paar maanden later werden makelaars van de verenigingen VBO en VastgoedPro alsnog toegelaten. Zo kon Funda uitgroeien tot onbetwiste marktleider.

De afgelopen jaren gingen discussies over de ongelijke behandeling van concurrerende makelaars op Funda. Ze betalen meer voor advertenties, maar hun woningen worden ‘verstopt’ onderaan het NVM-aanbod. Ze krijgen minder ruimte om hun kantoor te presenteren en mogen rond openhuizendagen van de NVM niet vermelden dat ze meedoen.

Een deel van de NVM-makelaars ziet internet en innovatie als een bedreiging. Ook dat vertraagt de vernieuwing op Funda. De invoering van ‘reviews’, makelaarsbeoordelingen door klanten, duurde bijvoorbeeld twee jaar. Voornamelijk door technische problemen, zegt Ketelaar, maar er waren ook felle discussies met krachttermen in de NVM-ledenraad.

VBO, de tweede makelaarsvereniging van Nederland, voert een bodemprocedure tegen de NVM voor een gelijke behandeling op Funda. Op de dagvaarding hebben juristen van de NVM gereageerd met een stuk van vijfhonderd pagina’s. Vereniging VastgoedPro verloor eerder dit jaar een kort geding tegen Funda.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM), voorheen de NMa, heeft eerder een marktonderzoek uitgevoerd. Voorlopige uitkomst van juridische onderhandelingen met de NVM is een onopvallende disclaimer op Funda. Hierin staat dat NVM-leden een voorkeursbehandeling op de site krijgen. Funda moet nu een jaar lang het ‘klikgedrag’ van haar bezoekers monitoren om te kijken of ze vaker advertenties van concurrerende makelaars bekijken. Zo niet, dan kan de ACM zich beraden op verdere stappen.