‘De NSA heeft niet het geld en de fut om iedereen te volgen’

Tv-maker Sadeghi belde met de NSA. Zijn webfilmpje van het gesprek haalde de buitenlandse media. „Het zijn geen monsters.”

„Ik kom uit Iran en ik reis veel rond.” Foto Hollandse Hoogte
„Ik kom uit Iran en ik reis veel rond.” Foto Hollandse Hoogte

Journalist Bahram Sadeghi had per ongeluk een e-mail gewist. Dus belde de Nederlandse tv-maker met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA of zij misschien de e-mail voor hem konden opduiken. NSA was toch immers „een machtige, betrouwbare overheidsinstelling die e-mails verzamelt”.

Het gesprek met de telefoniste van de NSA nam Sadhegi op en hij zette het op YouTube, waar het een hitje werd. Bovendien haalde zijn grap naast allerlei websites ook de traditionele pers, zoals The Washington Post en Der Spiegel.

Sadeghi – ooit Jakhals in DWDD en de helft van Levy & Sadeghi – zegt tegen de NSA dat ze waarschijnlijk zijn e-mail wel hebben, omdat hij een ‘person of interest’ voor ze is: „Ik kom uit Iran en ik reis veel rond”. Ook vraagt hij naar de samenwerking van NSA met zijn provider Gmail, en of ze ook samenwerken met een Nederlandse overheidsinstantie, die wellicht zijn e-mail kan vinden.

NSA is berucht sinds klokkenluider Edward Snowden onthulde dat de dienst onder meer op grote schaal e-mails meeleest.

Hoe kwam u op het idee?

„Het is bedacht door collega Gideon Levy, die me twee keer per week belt met dit soort ideeën. Ik heb voor de website www.hetmoetnietgekkerworden.nl vaker dit soort gesprekken gevoerd, dus Levy vond het ‘helemaal mijn ding’.”

Was het moeilijk om de NSA te pakken te krijgen?

„Dat vroegen veel mensen zich af. Blijkbaar met het idee:de NSA is zo hoog en machtig, die kun je niet zomaar benaderen. Maar ze hebben gewoon een website met een rijtje telefoonnummers. En ze geven netjes antwoord als je ze belt, net als alle Amerikaanse instanties.”

U wordt afgescheept. Had u de hoop echt antwoord te krijgen?

„Mijn doel was wel om een echte NSA-officier te pakken te krijgen. Maar ik had weinig hoop dat het werkelijk zou gebeuren. Ik neem aan dat ze instructies krijgen om bepaalde telefoontjes niet door te verbinden.”

Bent u niet bang dat u hiermee de interesse van de NSA hebt gewekt?

„Dat vind ik zo frappant, dat mensen dat denken. Als je werkelijk gelooft dat ik last met de Amerikanen zou krijgen om zo’n onschuldig telefoontje, dan is je vertrouwen in de democratie wel heel klein. Het zijn geen monsters. Ze zijn er toch om ons te beschermen? En ik neem aan dat ze nog wel het onderscheid kunnen maken tussen een terrorist en mij. Bovendien, ze hebben helemaal niet de mankracht, het geld en de fut om werkelijk iederéén te volgen. Ik wil niet bang zijn voor mijn eigen overheid. Dan zijn we nog verder van huis.”

Nou ja, er wordt wel eens een onschuldige ontvoerd en gemarteld omdat de CIA zich vergist.

„Dat zijn incidenten.”

    • Wilfred Takken