De mooimaker was een vrouwenman

Het uur van de wolf: De vrouwen van Bert Stern

Ned. , 23.00 - 00.30 uur

Bert Stern was mooimaker van zijn vak. Als reclame- en publiciteitsfotograaf maakte hij alles mooier dan het was: van een martiniglas waarin een piramide werd weerspiegeld tot en met vrouwen als Audrey Hepburn en Brigitte Bardot. En natuurlijk Marilyn Monroe – de sessie die hij zes weken vóór haar dood met haar maakte, in een hotelkamer, toont een ongewoon ontspannen, bijna ijle Marilyn die alle geruchten over haar getroebleerde levenseinde lijkt tegen te spreken.

Ook toen Stern eind juni stierf, op 83-jarige leeftijd, ging het vooral weer over die wereldberoemde foto's van haar. En geen wonder: hij was een vrouwenman, zo blijkt uit deze recente glamourdocumentaire. „Vrouwen zijn alles”, sprak hij. „De man is alleen maar een spier.” Maar hij voegde er ook aan toe, dat slechts twee vrouwen zijn levenslange interesse hebben gehad: de danseres Allegra Kent, met wie hij trouwde, en Marilyn Monroe, met wie hij het bed had willen delen.

Dat zijn huwelijk wegens veelvuldig vreemdgaan mislukte, zat hem nog altijd dwars. Een merkwaardige bekentenis, ten overstaan van documentairemaakster Shanna Laumeister, die zich tijdens diens laatste jaren ook de ‘muze’ van Bert Stern mocht noemen.