Commissie Vlissingen: burgemeester en wethouder hebben gesjoemeld

Bestuurders van Vlissingen kunnen hun uitgaven niet verantwoorden. Ze moeten een kwart ervan terugbetalen.

Declaraties van burgemeester van Vlissingen René Roep en van voormalig wethouder Jacques Damen, gedaan in afgelopen jaren, zijn dikwijls niet goed te verantwoorden. Dat heeft een commissie van de gemeenteraad van Vlissingen geconstateerd in een onderzoek. De raad verrichte dit onderzoek na aanhoudende berichten over te hoge declaraties van de burgermeester en de wethouder.

Volgens de raadscommissie heeft burgemeester Roep „in strijd met de regels” gedurende enige tijd een vergoeding gekregen voor dubbele woonlasten en pensionkosten. Dat was gedurende de maanden dat zijn huis in zijn vorige woonplaats, het Brabantse Rijen, al was verkocht. Ook heeft Roep te veel kosten gedeclareerd bij het inrichten van zijn nieuwe woning in Vlissingen. Het gaat om kosten als het leggen van een nieuwe vloer, de aanschaf van barkrukken, een keukentrolley en badkameraccessoires.

Volgens de commissie is lang niet altijd duidelijk waarop de declaraties betrekking hebben. Zo had wethouder Damen een ontheffing van de plicht om Vlissingen te wonen, maar kunnen „logistieke vraagtekens” worden gezet bij de kilometers die werden gedeclareerd voor het woonwerkverkeer tussen zijn woonplaats Leersum en Vlissingen.

Er waren bij Vlissingen drie creditcards in omloop. Niet altijd is helder welke uitgaven werden gedaan, bijvoorbeeld in restaurants. „Blijkbaar is het vanaf een bepaald tijdstip geleidelijk normaal bevonden dat de portefeuillehouder hetzij middels de creditcard betaalt hetzij de nota rechtstreeks laat opsturen na achterlating van zijn visitekaartje in het etablissement. De bestuurlijke toets is op deze manier omzeild.” Ook stelt de commissie vragen over alcohol. „De hoeveelheid alcoholische consumpties die opgevoerd wordt bij sommige facturen lijkt in strijd met het bestuurlijke belang dat met een etentje gediend moet worden.”