Bouterse ziet Amerikaans complot in arrestatie zoon Dino

Volgens Desi Bouterse is de arrestatie van zijn 40-jarige zoon Dino een complot van de VS. Foto AFP / Louis Alfaisie

De Surinaamse president Desi Bouterse ziet een groot Amerikaans complot achter de aanhouding van zijn zoon Dino. Dat zei hij vanavond op een persconferentie, meldt persbureau Novum. Het is de eerste keer dat Bouterse sprak over zijn veertigjarige zoon, sinds diens arrestatie vorige week donderdag.

Volgens Bouterse is het geen toeval dat zijn zoon werd gearresteerd op de dag dat er in Paramaribo een conferentie werd gehouden van de Unasur, de Unie van Zuid-Amerikaanse landen. De VS zouden met de arrestatie die bijeenkomst negatief willen beïnvloeden, aldus de president:

“Het behoeft weinig denkwerk om tot die conclusie te komen. In een gevecht als dit, met zo’n perfecte timing, kan je niet anders dan respect opbrengen voor de tegenstander. Het doel om de Unasur-top te doen mislukken is echter faliekant mislukt. Ik heb alle Zuid-Amerikaanse staatshoofden die hier waren persoonlijk geïnformeerd over de zaak. Twee van hen hebben meteen hun persoonlijke advocaten ter beschikking gesteld van mijn zoon.”

Het nieuws over die arrestatie werd donderdag door de Amerikaanse ambassadeur meegedeeld aan de Surinaamse autoriteiten. Dat Bouterse op dat moment net acht Zuid-Amerikaanse staatshoofden in Paramaribo op bezoek had, maakt de zaak extra pijnlijk, zo zegt hij. “Het nieuws was een zware klap, te meer omdat ik op dat moment volledig geconcentreerd was op het bezoek van mijn collega’s.”

‘Ik buig altijd het hoofd voor een rechterlijk vonnis’

Bouterse, die zelf mogelijk vrijuit gaat voor de Decembermoorden door een omstreden amnestiewet, gaf tevens aan altijd respect te hebben voor de uitslag van de rechter.

“Mijn zoon is geen kind van twaalf meer, ik ben dus zeker niet op de hoogte van wat hij allemaal uitvreet. Zijn aanhouding is een grote domper voor onze hele familie. Ik heb echter geloof in een eerlijke rechtsgang. Hoe dan ook zullen we de uitspraak van de rechter respecteren. Iedereen weet dat ik een man ben die altijd het hoofd buigt voor een rechterlijk vonnis.”

Zoon Dino kan levenslang krijgen

Dino Bouterse werd gearresteerd in Panama en meteen overgedragen aan de Verenigde Staten, die hem beschuldigen van drugssmokkel en wapenhandel. Hij staat terecht voor de federale rechtbank in Manhattan. Zijn zaak wordt 9 september voortgezet. Er hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Op een zitting vlak na zijn arrestatie verklaarde hij al onschuldig te zijn.

(Novum)