Ban Ki-moon: militair ingrijpen in Syrië kan problemen vergroten

Sercretaris-Generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon gaf een persconferentie over de situatie omtrent Syrië. Foto AFP / Spencer Platt

Het gebruik van geweld is alleen legaal als het uit zelfverdediging gebeurt, of als de VN-Veiligheidsraad er goedkeuring aan verleend heeft. Dat zei secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon vanavond. Hij lijkt daarmee het voornemen van de VS, om zonder VN-mandaat over een eventuele aanval op Syrië te beslissen, te bekritiseren.

Hij zei daarnaast dat als VN-onderzoekers bevestigen dat er chemische wapens gebruikt zijn in Syrië, de VN-Veiligheidsraad de onderlinge meningsverschillen opzij moet zetten en in actie moet komen. China en Rusland beschikken allebei over vetorecht binnen de Veiligheidsraad en hebben tot nu toe elke poging om gezamenlijk tot optreden te komen, geblokkeerd.

“Elk gebruik van chemische wapens, door wie dan ook, onder welke omstandigheid dan ook, is een serieuze schending van internationale wetten en een schandelijke oorlogsmisdaad. Daders moeten daarvoor terechtstaan. Het kan niet straffeloos blijven.”

Ban zei daarnaast dat met een Amerikaanse aanval om Syrië te straffen het risico zou worden genomen dat de problemen alleen maar groter worden.

Ook Frankrijk wil ingrijpen zonder VN-mandaat

Ook Frankrijk is ervan overtuigd dat het Syrische regime chemische wapens heeft ingezet, en wil daarom ingrijpen, eventueel zonder VN-mandaat. President Hollande zei vandaag dat Frankrijk niet zelfstandig op militaire interventie zal overgaan. Mocht het Amerikaanse Congres tegenstemmen, zal Frankrijk dus ook afzien van een aanval.