Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Advocaat koning Albert: koning erkent dochter niet

Koning Albert (links) en koning Filip toen laatstgenoemde werd ingehuldigd.
Koning Albert (links) en koning Filip toen laatstgenoemde werd ingehuldigd. Foto ANP / Robin Utrecht

De afgetreden Belgische koning Albert weigert Delphine Boël te beschouwen als zijn dochter. Dat zegt de advocaat van Albert in gesprek met de Belgische omroep VRT. Daarmee reageert Albert, die zich tot nu toe over dit onderwerp op de vlakte hield, voor het eerst op het verhaal dat Boël zijn buitenechtelijke dochter zou zijn.

Geen bewijs volgens advocaat

Albert weigert Boël te erkennen omdat er geen concreet bewijs is, zo zegt de advocaat: “We zien de foto’s, maar die bewijzen niet dat hij de vader is.” Delphine heeft al besloten om naar de rechter te stappen voor een nieuw proces tegen koning Albert en haar juridische vader, Jacques Boël. Eerder richtte ze zich op koning Filip en zijn zus, prinses Astrid. Doordat Filip nu als staatshoofd onschendbaar is, laat ze dat proces gaan.

Ontkenning Albert onhandige zet

Dat Albert Boël niet erkent als zijn dochter is volgens Petra de Koning, oud-België-correspondent van NRC, niet handig:

“Het is niet zo’n slimme zet van hem om Delphine niet te erkennen als zijn dochter. De moeder van Delphine heeft de afgelopen tijd geloofwaardige getuigenissen afgelegd over de affaire met Albert. Ook onder het Belgische volk is er weinig twijfel over het bestaan van de buitenechtelijke dochter. Ten slotte lijkt Delphine ook sterk op Albert, wat het vermoeden verder versterkt. Royalty-deskundigen in België vinden het dan ook een beetje flauw van Albert dat hij haar niet erkent, mede omdat de Belgen het waarschijnlijk zullen accepteren.”

Albert zou buitenechtelijke dochter hebben bezocht

Volgens Sybille de Selys Longchamps, de ex-minnares van koning Albert, heeft Albert haar dochter toen zij ziek was bezocht. Dat vertelt ze volgens programmamaker Eric Goens in een tv-interview dat vanavond wordt uitgezonden op de Belgische tv.