Vijf maal is scheepsrecht: Diana Nyad zwom van Cuba naar Florida

Het is een afstand van – hou je vast – zo’n 170 kilometer. De 64-jarige langeafstandszwemster Diana Nyad probeerde vier keer tevergeefs om van Cuba naar Florida te zwemmen. Ze wilde nog één poging wagen, en die slaagde: even na achten vanavond (onze tijd) kwam ze aan.

Diana Nyad tijdens haar recordpoging.
Diana Nyad tijdens haar recordpoging. Foto AP / Florida Keys News Bureau / Andy Newman

Het is een afstand van - hou je vast - zo’n 170 kilometer. De 64-jarige langeafstandszwemster Diana Nyad probeerde vier keer tevergeefs om van Cuba naar Florida te zwemmen. Ze wilde nog één poging wagen, en die slaagde: even na achten vanavond (onze tijd) kwam ze aan.

Er is nog nooit iemand geweest die zo’n afstand zwom zonder flippers of bescherming tegen haaien. In Havana op Cuba sprong ze het water in; in Key West, Florida, tikte ze weer land aan. Ze deed er iets minder dan 53 uur over.


Klik voor een grotere kaart

Twitter avatar diananyad Diana Nyad In 52 hrs, 54 mins &
18.6 sec, #TheOtherShore is hers, is ours, is yours to share on this historic day.
http://t.co/IzKSkLoUzY #XtremeDream

De aankondiging van haar nieuwste poging, gisteren:

Dit was het nieuwsbulletin toen ze er bijna was en voor het eerst duidelijk werd dat ze haar recordpoging ging volbrengen:

De aankomst, live op televisie:
http://youtu.be/DDCfhEsMFSA

En beelden van haar eerste reactie:
http://youtu.be/a_0Fq1UW_Ws

Het leverde haar, behalve een verwarde indruk en een verbrand koppie, ook een felicitatie van de president op:

Twitter avatar BarackObama Barack Obama Congratulations to @DianaNyad. Never give up on your dreams.

Nyad probeerde in de afgelopen drie jaar vier keer eerder om van Cuba naar Florida te zwemmen. In 1978 probeerde ze het ook al eens, maar ook toen zonder succes. Steeds was een ongunstige stroming of de dreiging van slecht weer, haaien of kwallen te groot.

In oktober 2011 gaf Nyad een TED Talk over haar drijfveren:

De geslaagde poging van vandaag was de eerste waarbij ze een siliconen masker droeg, dat haar beschermde tegen kwallenbeten. Ook werd ze steeds bijgestaan door twee boten, die in de gaten hielden of alles goed ging. Ze laste wel pauzes in om te eten, maar mocht de boot niet aanraken want dan zou de recordpoging niet meer geldig zijn.

    • Peter Zantingh