Verizon koopt Vodafone uit om enige eigenaar in VS te worden

Een Verizon-winkel in Portland, Oregon, in 2008. Jarenlang maakte Verizon er geen geheim van dat het Vodafone wilde uitkopen. Die deal is nu rond.
Een Verizon-winkel in Portland, Oregon, in 2008. Jarenlang maakte Verizon er geen geheim van dat het Vodafone wilde uitkopen. Die deal is nu rond. Foto AP / Don Ryan

Het Amerikaanse telecommunicatieconcern Verizon heeft Vodafone, dat mede-eigenaar was van Verizon Wireless, uitgekocht voor 98 miljard euro. Dat heeft Verizon vanavond bevestigd tegenover de internationale persbureaus.

Vodafone bezat een belang van 45 procent in Verizon Wireless. Met het uitkopen heeft Verizon nu de volledige controle over de meest winstgevende aanbieder van mobiele telefonie in de VS. Verizon maakt er al jaren geen geheim van graag de enige eigenaar te zijn van het snelgroeiende netwerk.

De gesprekken liepen sinds 2004. In april van dit jaar gingen de partijen weer aan tafel zitten, maar kwam er geen overeenkomst over het uitkoopbedrag. Enkele weken geleden lukte dat wel, schrijft persbureau Reuters.

Vodafone ontvangt een bedrag van bijna 45 miljard euro in cash en ruim 45 miljard in aandelen. Nog eens ruim 8 miljard aan kleinere transacties brengt het totaal op 98 miljard - de op twee na grootste deal ooit in het bedrijfsleven.

De verwachting is dat de deal begin volgend jaar wordt goedgekeurd door aandeelhouders en de autoriteiten.

    • Peter Zantingh