Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

TU Delft zet stop op technische studenten

De bibliotheek van de TU Delft.
De bibliotheek van de TU Delft. Foto TU Delft.

De TU Delft gaat een numerus fixus aanvragen voor de studie werktuigbouwkunde. Dat zegt collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg tijdens de opening van het academisch jaar vandaag in NRC Handelsblad.

Het aantal aanmeldingen is opvallend hard gestegen. Naar verwachting beginnen vandaag bijna 600 studenten aan de opleiding, tweehonderd meer dan vorig jaar. De opleiding wil volgend jaar niet meer dan 600 studenten toelaten om “de kwaliteit van ons onderwijs te garanderen”.

Sterke stijging vooraanmeldingen technische universiteiten

De drie technische universiteiten zien dit jaar een sterke stijging in het aantal vooraanmeldingen. Delft heeft 14 procent meer aanmeldingen dan vorig jaar, Eindhoven en Twente 17 procent. Er zitten uitschieters bij van 30 procent (werktuigbouwkunde, Delft) tot 66 procent (biomedische technologie, Eindhoven). Gemiddeld zijn er dit jaar in het hoger onderwijs zes procent meer vooraanmeldingen dan vorig jaar. In oktober worden de definitieve aanmeldcijfers bekend.

Ook de Wageningen Universiteit is opvallend populair: 2.500 studenten beginnen vandaag aan het eerste jaar, 20 procent meer dan vorig jaar. De universiteit heeft voor het eerst in ruim 30 jaar een numerus fixus aangevraagd. De opleiding Nutrition & Health krijgt een loting, zegt bestuursvoorzitter Dijkhuizen vandaag in zijn openingsspeech.

TU blij met toename

Collegelid Anka Mulder van de TU Delft zegt erg blij te zijn met de toename. Het liefst zou ze ook zoveel mogelijk ingenieurs opleiden, maar “zo’n snelle toestroom kan de opleiding niet aan”. Er moeten extra docenten worden aangenomen, labs moeten meer capaciteit krijgen. “Dat los je niet van het ene op het andere moment op.” Ook wil ze eerst zeker weten dat de groei structureel is.