Talibaan vallen Amerikaanse legerbasis aan in Afghanistan

Een Amerikaanse legerbasis in het oosten van Afghanistan is vanochtend aangevallen door een groep zelfmoordterroristen van de Talibaan. De autoriteiten in de provincie Nangarhar maakten melding van meerdere explosies en een vuurgevecht. Zeker drie militanten zijn gedood. Diverse Amerikaanse legervoertuigen zijn uitgebrand. Een belangrijke weg die door de NAVO wordt gebruikt voor bevoorrading is afgesloten.

De aanval op de basis, bij de grens met Pakistan, begon rond 06.30 uur en duurde zo’n 3,5 uur. Afghaanse en Amerikaanse troepen raakten na de eerste explosies in een vuurgevecht verwikkeld met de militanten, aldus een Afghaanse woordvoerder. Ze werden daarbij ondersteund door gevechtshelikopters van de NAVO. De NAVO liet in een verklaring weten dat er geen westerse militairen zijn omgekomen. Ook bij de Afghaanse veiligheidstroepen vielen geen slachtoffers.

De snelweg tussen Jalalabad en Torkham, een belangrijke bevoorradingsroute voor de NAVO-troepen in het land, is afgesloten.

De Talibaan hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De groep zei in een verklaring meerdere tanks te hebben vernietigd. Deze bewering werd door de Afghaanse autoriteiten ontkend.

    • Anouk Eigenraam