Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte ziet problemen, maar ‘niets wat we niet kunnen repareren’

Mark Rutte houdt in De Rode Hoed de H.J. Schoo-lezing.
Mark Rutte houdt in De Rode Hoed de H.J. Schoo-lezing. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Waar wil premier Rutte naartoe met Nederland? Voor een antwoord op die vraag werd uitgekeken naar de H.J. Schoo-lezing, die hij vanavond gaf in de Rode Hoed in Amsterdam. Rutte was daar optimistisch: ‘er is niets mis met dit land wat we niet kunnen repareren’.

De hoge verwachtingen probeerde hij aan het begin van zijn toespraak meteen te temperen, door te zeggen dat de liberaal in hem zich zou verzetten ‘als visie betekent: een blauwdruk voor de toekomst’.

Wel schetste de premier hoe hij Nederland in de toekomst voor zich ziet:

“Ik zie een Nederland voor ogen dat uit de crisis is gekomen met elan, waar niemand is achtergebleven. Ik zie een Nederland voor me waar het veilig is. Waar ruim baan wordt gegeven aan ambitie en talent en waar het geen schande is om opnieuw te beginnen.”

‘Groeicijfers zoals in de jaren negentig behoren tot het verleden’

Rutte hamerde op zelfredzaamheid van burgers, die vaker hun eigen boontjes moeten doppen en legde uit dat de overheid niet alle problemen kan oplossen. Ook moeten mensen hun verwachtingen bijstellen, zo legde hij uit.

“Groeicijfers van de jaren negentig van vier of vijf procent behoren tot het verleden.”

De premier prees uitvoerig de successen van innovatieve bedrijven en van universiteiten. Hij sprak over de uitdagingen in de gezondheidszorg, die de komende decennia steeds duurder zal worden. Ook sprak Rutte over schaliegas, een ‘revolutie met grote geopolitieke gevolgen’.

‘Dat positivisme heb ik van mijn moeder’

De keuzes waar Nederland voor staat zijn lastig, maar het is essentieel om ‘de basis’ op orde te krijgen, zei Rutte, die de hele speech uit zijn hoofd deed. De politiek zal vaker compromissen moeten sluiten en ook het kabinet kan niet ‘blijven steken in het eigen gelijk’.

Ook de politiek zal moeten veranderen, compromissen moeten sluiten, maar elkaar ook de hand moeten reiken, een kabinet dat niet blijft steken in het eigen gelijk. Rutte twijfelt er niet aan dat Nederland uit de crisis komt.

“Dat positivisme heb ik van mijn moeder”, zei hij in een voor zijn doen uitzonderlijk persoonlijke passage in een speech die, zoals hij al zei, geen grootse en meeslepende toekomstvisies bevatte.

Reacties: van ‘knap spreker’ tot ‘gaap’

Enkele reacties die Tweede Kamerleden via Twitter naar buiten brachten:

Tamara Venrooy, VVD:

Twitter avatar tamara_venrooy Tamara Venrooy Terecht wars van preken, trucs en toverstokjes. Wel; weten waar we vandaan komen en waar we naar toe kunnen #koers #schoolezing

Henk Krol, 50PLUS:

Twitter avatar HenkKrol Henk Krol Hoewel ik het op diverse punten niet met hem eens ben, is Mark Rutte een knap spreker: http://t.co/WzXv6p6o5z

Ton Elias, VVD:

Twitter avatar TonElias Ton Elias Kern is dat mensen die Rutte gebrek aan visie verwijten, het simpelweg met z’n visie én optimisme niet eens (willen) zijn.

Geert Wilders, PVV:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders GAAP GAAP GAAP