NAVO: gebruik chemische wapens Syrië vereist daadkrachtig antwoord

Een daadkrachtige internationale reactie is noodzakelijk na de gifgasaanval waarbij het Syrische leger, volgens de NAVO, chemische wapens inzette tegen burgers in de buitenwijken van Damascus. Dat verklaarde de NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen.

NAVO-chef Rasmussen vanmiddag tijdens zijn verklaring over een mogelijk militair ingrijpen in Syrië.
NAVO-chef Rasmussen vanmiddag tijdens zijn verklaring over een mogelijk militair ingrijpen in Syrië. Foto AFP/John Thys

Een daadkrachtige internationale reactie is noodzakelijk na de gifgasaanval van 21 augustus waarbij het Syrische leger, volgens de NAVO, chemische wapens inzette tegen burgers in de buitenwijken van Damascus. Dat verklaarde de NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen vanmiddag.

Rasmussen:

“We geloven dat deze onbeschrijfelijke daden die honderden mannen, vrouwen en kinderen het leven hebben gekost, niet genegeerd mogen worden. Ik denk dat er een overeenstemming is dat er daadkrachtig opgetreden moet worden om te voorkomen dat er in de toekomst opnieuw aanvallen met chemische wapens plaatsvinden. Dat zou volgens mij een gevaarlijk signaa uitzenden naar dictators over de hele wereld als we passief toekijken en niet ingrijpen.”

De chef liet daarnaast weten dat hij overtuigend bewijs heeft gezien dat aantoont dat het regime van Bashar al-Assad achter de aanval zat. Daarmee sluit de NAVO zich aan bij de Verenigde Staten. Obama wil toestemming van het Congres voor een militaire aanval in Syrië om Assad te straffen voor de aanval. Rusland heeft te kennen gegeven daar niet voor te zijn, daarnaast laten steeds meer landen weten wel voorstander te zijn van een vergelding van het Syrische geweld tegen haar burgers.

Rusland: we roepen het Congres op om niet akkoord te gaan

In een reactie daarop heeft het Russische parlement het Amerikaanse congres opgeroepen om hier niet mee akkoord te gaan. Woordvoerder Valentina Matviyenko vanmiddag:

“Ik denk dat als we een dialoog met onze partners in het Amerikaanse Congres kunnen starten, we elkaar wellicht beter kunnen gaan begrijpen. We hopen dat het Congres een gebalanceerde positie inneemt en het voorstel om militair in te grijpen en Syrië afwijst.”

Ook Frankrijk voorstander van militaire ingreep

De Franse premier Jean-Marc Ayrault heeft vandaag tegenover de BBC ook verklaard bewijs in handen te hebben dat Assad de aanval, met zo’n 1400 doden tot gevolg, heeft laten uitvoeren, en is voorstander van een militair ingrijpen samen met de Franse president Francois Hollande.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga hebben gisteravond na beraad eveneens aangedrongen op maatregelen tegen Syrië na de vermeende gifgasaanval. De ministers zeiden ook dat de verantwoordelijken berecht zouden moeten worden, net zoals dat voor ‘andere oorlogsmisdadigers’ geldt.

Assad: Syrië kan elke aanval aan

Volgens de Syrische president Bashar al-Assad kan zijn land elke aanval van buitenaf aan. Dat zei hij gisteren in een reactie op het voornemen van Obama om Syrië te straffen voor het gebruik van chemische wapens.

Assad deed zijn uitspraak tijdens een bijeenkomst met Iraanse officials, schrijft persbureau Reuters.

“De Amerikaanse dreigementen van een aanval tegen Syrië zullen ons niet wegdrijven van onze principes [...] of van het gevecht tegen terrorisme gesteund door sommige regionale en Westerse landen, met de Verenigde Staten voorop.”

Vanochtend heeft Syrië de Verenigde Staten wel verzocht om “iedere vorm van agressie” te voorkomen in een reactie op de plannen van Obama om het land te straffen. In een brief aan VN-chef Ban Ki-moon en de voorzitter van de Veiligheidsraad Maria Cristina Perceval, riep de Syrische VN-gezant Bashar Ja’afari de “Secretaris-generaal van de VN op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en agressie tegen Syrië te voorkomen, en het bereiken van een politieke oplossing voor de crisis in Syrië te stimuleren.”

Obama wil voor ingrijpen goedkeuring Congres

Obama liet eergisteren weten dat hij militaire actie wil ondernemen tegen Syrië. Wel wil hij eerst goedkeuring krijgen van het Amerikaanse Congres. Obama benadrukte in een verklaring dat een eventuele Amerikaanse militaire operatie in Syrië niet eindeloos zal duren en dat de VS geen grondtroepen zullen inzetten. Details over hoe het militair ingrijpen er uit zou komen te zien gaf de president nauwelijks, hoewel hij wel zei dat “doelen van het Syrische regime” in zo’n geval bestookt zouden worden.

Het Amerikaanse vliegdekschip USS Nimitz is momenteel met een aantal escortschepen onderweg naar de Rode Zee om een eventuele militaire, Amerikaanse aanval op Syrië te kunnen ondersteunen. Dat meldde persbureau Reuters vannacht op basis Amerikaanse defensiemedewerkers.