Meer lekken bij Fukushima - premier wil snelle actie

Er zijn steeds meer zorgen of TEPCO de problemen bij de kerncentrale Fukushima Daiichi wel het hoofd kan bieden. Vandaag kwam naar buiten dat er meer lekken bij de opslagtanks zijn gevonden. Foto Reuters / Kyodo

De nucleaire toezichthouder in Japan (NRA) heeft nog meer lekken gevonden bij de haastig gebouwde opslagtanks bij de verwoeste kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Ook zijn er problemen met de funderingen van de tanks. De Japanse premier wil dat de problemen snel worden verholpen, zo meldt persbureau Reuters.

NRA-voorzitter Shunichi Tanaka laat vandaag weten dat bij diverse opslagtanks lekken zijn geconstateerd, aldus Tanaka. Een deel van het radioactieve water zou daardoor de zee in gelekt zijn. De lekken zouden ontdekt zijn door een nieuw onderzoek dat twee weken geleden was ingesteld toen driehonderd ton radioactief water weglekte uit een opslagtank.

Gisteren meldde beheerder TEPCO dat bij de kerncentrale een levensgevaarlijk hoog stralingsniveau was gemeten. Rondom de kerncentrale zijn een stuk of duizend stalen tanks gebouwd, die bijna driehonderd miljoen liter water bevatten. Met het water zijn de reactorkernen gekoeld die na een aardbeving en tsunami in maart 2011 oververhit raakten en smolten.

Tot dusver werden in het gelekte water waarden van honderd millisievert per uur gemeten, gisteren bedroeg de straling in de nabijheid van de tanks 1.800 millisievert per uur, een hoeveelheid die voor mensen binnen vier uur fataal is. Iemand die een halve meter staat van het besmette water ontvangt in een uur vijf keer de jaarlijkse limiet voor nucleaire werknemers.

Japanse premier wil problemen oplossen

De Japanse premier Shinzo Abe heeft dan ook een snelle stappen bepleit om de verontreinigde tanks op te ruimen. Zijn kabinet bespreekt deze week de financiering van de schoonmaakoperatie. De Japanse overheid heeft onlangs zelf de leiding over de beschadigde kerncentrale genomen.

De groeiende bezorgdheid over de lekken vertragen het voornemen van de regering om andere reactor weer opnieuw op te starten en zo de economie weer een impuls te geven. De nucleaire industrie, die voorheen een derde van de hoeveelheid energie in het land verzorgde, ligt nagenoeg stil sinds 2011. De problemen kunnen bovendien ook de kansen verkleinen van het land op de organisatie van Olympische Spelen in 2020.

Het bestuur van de stad Tokio publiceert op een website data over de gemeten waarde en straling in het water om haar burgers te informeren.

    • Anouk Eigenraam