Linkse Kamerleden minder aanwezig dan rechtse

Voorzitter Anouchka van Miltenburg in de Tweede Kamer.
Voorzitter Anouchka van Miltenburg in de Tweede Kamer. Foto ANP / Jerry Lampen

Linkse Tweede Kamerleden zijn vaker afwezig in het parlement dan hun collega’s van rechtse partijen. Dat blijkt uit een inventarisatie door NRC Handelsblad van de presentielijsten van de Tweede Kamer van 1994 tot nu. Het verschil tussen de aanwezigheid op links en rechts is klein maar significant: 3 procentpunt.

Het verschil is te verklaren door de taakopvatting van die politieke partijen. PvdA en SP zien een belangrijke rol voor zichzelf op manifestaties en in de regio en staan Kamerleden daarom toe werkbezoeken af te leggen op vergaderdagen. Bij VVD en CDA is daarvoor minder ruimte.

De Tweede Kamer vergadert dinsdag, woensdag en donderdag. Jaarlijks zijn er ongeveer 100 plenaire vergaderingen.

aanwezigheid in loop der jaren toegenomen

De aanwezigheid is de laatste jaren toegenomen. Sinds 1994 is de totale opkomst gemiddeld 85 procent. Het huidige parlement is op een weg naar een record. Tot nu toe waren parlementariërs gemiddeld 90 procent van de vergaderdagen aanwezig.

Volksvertegenwoordigers en politicologen schrijven de toename toe aan de drukte in de Kamer. Mede door de crisis neemt het aantal debatten toe. Ook zijn er meer hoofdelijke stemmingen, waarbij de aanwezigheid van ieder Kamerlid cruciaal kan zijn.