Assad waarschuwt Frankrijk en noemt beschuldigingen ‘onlogisch’

Een foto van gisteren: Syrische kinderen houden in Maaret al-Numan, in het noorden van het land, borden vast met een boodschap aan de internationale gemeenschap.
Een foto van gisteren: Syrische kinderen houden in Maaret al-Numan, in het noorden van het land, borden vast met een boodschap aan de internationale gemeenschap. Foto AP / Edlub Network ENN

De beschuldigingen van het Westen dat het Syrische regime een chemische aanval heeft uitgevoerd, zijn ‘onlogisch’. Dat zegt Assad in een interview met de Franse krant Le Figaro. Hij waarschuwt Frankrijk voor ‘repercussies’ als ze meedoen aan een aanval.

Assad zei in Damascus tegen Georges Malbrunot, een verslaggever van de krant:

“Wie beschuldigt, moet bewijzen. We hebben de VS en Frankrijk uitgedaagd om met bewijs te komen. Obama en Hollande zijn daar niet in geslaagd.”

“Stel dat ons leger massavernietigingswapens wil inzetten. Zouden ze dat dan doen op een plek waar ze zelf werken en waar ze er zelf slachtoffer van zijn, zoals VN-inspecteurs die in het ziekenhuis zijn geweest hebben vastgesteld? Waar is de logica?”

De VS zeggen overtuigend bewijs te hebben dat Assad wel degelijk achter de vermeende gifgasaanval van 21 augustus zit. Eerder vandaag zei de NAVO daar ook zeker van te zijn. Obama wil Syrië aanvallen, maar doet dat alleen als het Congres daar goedkeuring voor verleent.

Frankrijk kan ‘repercussies’ verwachten bij deelname aan aanval

De Franse minister van Binnenlandse Zaken zei gisteren dat het niet alleen wil optreden tegen Syrië en het besluit van de VS daarom afwacht. Vandaag werd dat standpunt herhaald.

Assad waarschuwt in het interview dat Frankrijk een ‘vijand’ van zijn land wordt als besloten wordt mee te doen aan een militaire interventie.

“Iedereen die meedoet aan het financieel of militair steunen van terroristen is een vijand van het Syrische volk. Als het beleid van Frankrijk het Syrische volk geweld aandoet, dan is het onze vijand. Er zullen repercussies zijn, negatieve uiteraard, voor de Franse belangen.”

Assad noemt de rebellen die zijn regime omver willen werpen doorgaans ‘terroristen’.

Het volledige interview met Assad wordt in de krant van morgen gepubliceerd.

Frankrijk geeft informatie van veiligheidsdiensten vrij

De Franse regering heeft ondertussen naar eigen zeggen bewijs dat Assad achter de aanval zat, vrijgegeven. Voor de inlichtingendiensten staat het vast dat het Syrische regime ‘op grote schaal chemicaliën heeft ingezet’ in voorsteden van Damascus. De chemische aanval kostte minstens 281 mensen het leven, schrijven de diensten in een rapport waarvan de Franse regering vanavond een samenvatting openbaar maakte.

Het Franse parlement debatteert aanstaande woensdag over Syrië, maar er wordt dan niet gestemd over eventuele deelname aan militaire interventie. De Franse grondwet schrijft ook niet voor dat Hollande die goedkeuring per se nodig heeft.