Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

KWF Kankerbestrijding wil 1,6 miljoen terug van Inspire2Live

De toenmalig algemeen directeur van KWF Kankerbestrijding Ton Hanselaar krijgt in 2007 een cheque van de stichting Alpe d' Huzes.
De toenmalig algemeen directeur van KWF Kankerbestrijding Ton Hanselaar krijgt in 2007 een cheque van de stichting Alpe d' Huzes. Foto ANP / Bastiaan van Musscher

KWF Kankerbestrijding gaat 1,6 miljoen euro terugvorderen van de in opspraak geraakte stichting Inspire2Live. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt in een reactie op het besluit van het bestuur van Inspire2Live gisteravond om op te stappen.

In totaal was er drie miljoen euro toegezegd voor een van de programma’s van Inspire2Live. Ruim 1,6 miljoen euro was al overgemaakt, het restant moest nog worden betaald, maar zal nu in kas gehouden worden. KWF zegt de recente ontwikkelingen en “het gebrek aan resultaat van het programma Understanding Live ten zeerste te betreuren”.

De stichting vindt alle commotie eromheen slecht voor de patiënten die hopen op een grotere overlevingskans, maar ook voor alle vrijwilligers die zich belangeloos inzetten; fietsers, sponsoren, collectanten en donateurs. Niettemin hoopt KWF dat een traditie van 65 jaar aan collecteren er niet onder zal lijden omdat dit wezenlijk heeft bijgedragen aan de gestegen overlevingskans van kankerpatiënten.

Het voltallige bestuur van Inspire2Live maakte zondagavond bekend binnenkort op te stappen om verantwoordelijkheid te nemen na alle ophef over de uitgaven van de organisatie.