In de ban van de flan

Tijdens onze vakantie in Catalonië raakte mijn oudste zoon danig in de ban van de flan. De flan als in zo’n klein eenpersoons custardpuddinkje wel te verstaan, met een diepgouden karamelsaus die er bij het keren van het toetje overheen druipt. Er bestaan ook andere flans, maar dat zijn taartachtigen. Hoe dan ook, de Spaanse

Tijdens onze vakantie in Catalonië raakte mijn oudste zoon danig in de ban van de flan. De flan als in zo’n klein eenpersoons custardpuddinkje wel te verstaan, met een diepgouden karamelsaus die er bij het keren van het toetje overheen druipt. Er bestaan ook andere flans, maar dat zijn taartachtigen.

Hoe dan ook, de Spaanse flan lijkt op twee druppels water op Franse crème caramel, hoewel die met vanille wordt gemaakt terwijl in je Spanje (en in Zuid-Amerika waar men ook erg fan is van flan) vaak kaneel of citrusschil als smaakmaker tegenkomt. Bij de Spaanse supermercado – die overigens als culinair vakantiepretpark niet onderdoet voor de Franse supermarché – kochten we speciale flanvormpjes en gingen er thuis mee aan de slag.

Strooi 80 gram suiker uit over de bodem van een zware pan en voeg twee eetlepels water toe. Zet op laag vuur en wacht rustig tot het water is verdampt en de suiker karameliseert. Schommel af en toe met de pan, om het proces gelijkmatig te laten verlopen, maar roer niet!

Schenk de karamel, wanneer hij diep reebruin is uit over de vormpjes en laat hard worden. Verwarm de oven op 180°C. Breng de melk met kaneel of citrusschil tegen de kook aan. Klop de eieren en eidooier met de rest van de suiker en een klein snufje zout los. Schenk er, al kloppend en door een zeef, de melk bij. Schenk de eiervla bovenop de karamel in de vormpjes. Zet deze in een braadslede of ovenschaal en vul de schaal met water tot 2 cm onder de rand van de vormpjes. Dek af met aluminiumfolie en schuif in de oven.

Bak de flans 1 - 1,5 uur, tot ze stevig aanvoelen. Haal uit de oven en laat afkoelen. Laat daarna nog minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Haal voor het serveren een scherp mesje langs de randen van de flans om ze los te maken en stort ze op dessertbordjes.

Spaanse flan

375 ml melk

3 eieren + 1 eidooier

120 gram suiker

1 kaneelstokje of 2 repen citroen- of sinaasappelschil

4 flan-vormpjes of ovenbestendige kopjes

    • Janneke Vreugdenhil