Hey hey hey! Feministen slaan terug naar Robin Thicke met ‘Defined Lines’

Ze komen uit Nieuw-Zeeland, studeren rechten, en zeggen wat veel dames sinds het verschijnen van de grijsgedraaide monsterhit Blurred Lines denken: ‘Boy, you’d better quit all your sexist ways’.

De toon is duidelijk van deze tegenhanger op de soundtrack van deze zomer, een parodie die werd gemaakt als project binnen de studie rechten in Auckland. De eerste woorden: Every bigot shut up! Met een stevige onderbouwing en flinke knipoog halen ze uit naar Pharrell Williams en Robin Thicke, de popartiesten die zich in pak lieten omringen door nagenoeg naakte dames.

Tegelijkertijd worden in de parodie een aantal zaken nog maar eens expliciet duidelijk gemaakt aan de gehele mannelijke helft van de bevolking, voornamelijk aangaande seks, vrouwenrechten, en wat het nou eigenlijk is dat vrouwen willen: ‘heren, er is meer in het leven dan penetratie.’

Poging twee na verwijdering van YouTube

De remake, trouwens lang niet de eerste, heet Defined Lines. De video werd vrijdag al op YouTube gezet, had razendsnel honderdduizenden views, maar werd vervolgens van het kanaal verwijderd. Het zou ongepast videomateriaal zijn volgens veel YouTube-bezoekers. Een van de dames achter de parodie reageerde daar vervolgens op tegenover TNT Magazine:

“Mijn mening is dat mensen de boodschap erachter niet leuk vinden. Het was bedoeld als komische sketsch, maar het feit dat het eraf is gehaald toont een enorme dubbele standaard.”

Vandaag is het filmpje opnieuw geplaatst. Hierin zijn het de mannen die alleen een slip dragen, zich slaafs opstellen naar de zangeressen, gevoerd worden, en als ze mazzel hebben een slokje sterke drank krijgen van de vrouwen in het zwart.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GOoZgEWKBfU&hd=1

Een kleine greep uit de tekst:

“Listen mankind!
If you wanna get nasty, Just don’t harass me.
You can’t just grab me,

That’s a sex crime!
Yeah we don’t want it. It’s chauvinistic.
You’re such a bigot!”

‘Jazeker, die clip is denigrerend bedoeld’

Dat dit thema al even leeft onderstreepte nrc.next-columniste Renske de Greef al aan het begin van de zomer in haar column.:

“Robin Thicke zegt desgevraagd dat de clip inderdaad denigrerend bedoeld is. ‘Wat is het heerlijk om vrouwen te denigreren. Dat heb ik nog nooit gedaan. Ik ben altijd juist heel respectvol.’ Volgens hem zijn de drie mannen in de clip de uitgelezen kandidaten voor deze knipoog, aangezien ze alledrie gelukkig getrouwd zijn.

Het is het ultieme voorbeeld van de Moet Toch Kunnen Mantra. Deze mannen zijn eigenlijk schoolvoorbeelden van emancipatie – daarom mogen ze best een keer de politieke correctheid van zich afschudden en een geintje maken. Het is de reactie die je krijgt wanneer je hier je vraagtekens bij zet: Kom op. Doe niet zo flauw. Het is maar een clip. Die meiden waren er toch zelf bij. Je moet wel tegen een grapje kunnen, hoor.”

Dames hebben zich op Twitter laten horen na het verschijnen van Defined Lines, en de verwijdering ervan. De beste remake tot dusver, zo is de tendens.

Twitter avatar xFAWNx Fawn Mead So the Feminist parody of Blurred lines “Defined lines” was removed from @youtube because of sexual content… I hate everything!
Twitter avatar elizabday Elizabeth Day The best Robin Thick(e) parody SO FAR - Defined lines (Auckland Uni Blurred Lines Parody): http://t.co/fZjrFf1rUr via @janemartinson
Twitter avatar everlark sarah Robin Thicke - Blurred Lines [Feminist Parody] “Defined Lines” http://t.co/4QFVifbmbo this is brilliant omg
    • Annemarie Coevert