Het nieuwe tv-seizoen: een greep uit de vernieuwde programmering

Het is september, de vakantie is voorbij en iedereen zoekt weer zijn normale ritme op. Ook de televisiewereld. Zo beginnen vandaag de populaire VARA-programma’s Pauw & Witteman en De Wereld Draait Door weer. Traditiegetrouw toonden de drie groten: NPO, RTL en SBS, de afgelopen week hun nieuwe programma’s. Een greep uit deze vernieuwde programmering.

Gerard Timmer, directeur TV Programmering NPO, geeft een toelichting op de nieuwe televisieprogramma's voor het najaar en een indruk van de programmering van 2014. Foto ANP / Sander Koning

Het is september, de vakantie is voorbij en iedereen zoekt weer zijn normale ritme op. Ook de televisiewereld. Zo beginnen vandaag de populaire VARA-programma’s Pauw & Witteman en De Wereld Draait Door weer. Traditiegetrouw toonden de drie groten: NPO, RTL en SBS, de afgelopen week hun nieuwe programma’s. Een greep uit deze vernieuwde programmering.

NPO

De Nederlandse Publieke Omroep heeft voor al haar zenders nieuwe programma’s. Zo gaat op Nederland 1 Joris Linssen in Joris United met Nederlandse vluchtelingen naar hun moederland, met als doel ze te herenigen met hun familie. Ook keren op de zender diverse programma’s terug, zoals de serie Overspel en Nederland van Boven.

Op Nederland 2 komen series over de val van ABN AMRO: De Prooi, en de val van van oud-CDA-voorman Willem Aantjes. Nederland 3 trapt af met The Undateables, waarin jonge mensen die moeite hebben met het vinden van een date - vanwege dwerggroei, het downsyndroom of autisme - de kans krijgen om te daten. Daarnaast gaat Andre Kuipers in André op aarde in drie documentaires naar plekken op aarde die vanuit de ruimte diep indruk op hem maakten.

Trailer van tv-serie De Prooi:

RTL Nederland

RTL gaf met RTL Late Night op 26 augustus het startsein van hun nieuwe programmering. RTL Late Night moet het komend seizoen de commerciële tegenhanger van Pauw & Witteman worden. Afgelopen vrijdag trok het programma één miljoen kijkers, een grote stijging in vergelijking met eerder die week.

Verder is de vooravond van RTL 5 compleet vernieuwd. De zender zendt tussen 18:30 en 20:00 uur uitsluitend Nederlandse programma’s: achtereenvolgens is Tattoo Stories, Even Krap Bij Kas en 112 Ooggetuige te zien.

RTL 7 focust naast programma’s als Voetbal International op films. Zo zendt de mannenzender in september onder andere Apollo 13 en JFK uit en in oktober Miami Vice en True Grit. RTL 8, de zender speciaal bedoeld voor de vrouwelijke kijkers, zet in op films in themaweken en in het weekend op crimeseries.

Trailer van RTL Late Night:

SBS

Bij SBS 6 staan er drie programma’s de schijnwerpers. In de nieuwe tv-serie Verliefd op Ibiza, als vervolg op gelijknamige film. In de serie spelen onder andere Georgina Verbaan, Geza Weisz en Kees Tol. Jeroen van der Boom gaat op de volkszender een nieuw muziekprogramma presenteren: Beter dan het origineel? In het programma nemen zangers en zangeressen het tegen elkaar op en coveren ze muziek van andere artiesten, in de hoop het beter te doen dan de artiest van wie het nummer is.

Ten slotte gaan diverse bekende Nederlanders, onder wie Christina Curry, Irene van der Laar en Johannes Rypma bij een Afrikaanse stam op bezoek in Welkom bij de Kamara’s. Wat ze alleen niet weten is dat zes stamleden in werkelijkheid Nederlandse acteurs zijn. Veronica blaast dit seizoen het muziekprogramma 2 Meter Sessies nieuw leven in. Het programma, dat al sinds 1987 op de buis is, was sinds 2012 niet meer op tv.

2 Meter Sessies terug op tv:

Netflix naar Nederland

De omroepen kunnen vanaf deze maand ook concurrentie van Netflix verwachten. Eind juni werd bekend dat de Amerikaanse videodienst naar Nederland komt. In augustus verscheen vervolgens een uitnodiging voor een Netflix-feestje op 11 september in Amsterdam, om de komst van Netflix in Nederland te vieren.

Of dat betekent dat de dienst ook vanaf 11 september ook daadwerkelijk beschikbaar komt is onduidelijk. Netflix kan in Nederland concurrentie verwachten van RTL, die onlangs de digitale tak van videodienst Videoland kocht.