Hero Brinkman is terug bij de Amsterdamse politie

ANP/Robert Bos

Voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman is weer aan de slag bij de politie in Amsterdam. Hij is vandaag begonnen, zo laat de politie weten. Over zijn aanstelling worden verder geen mededelingen gedaan.

Brinkman was van huis uit politieman voordat hij in 2006 werd verkozen tot Kamerlid voor de PVV, en had een terugkeergarantie bij deze werkgever. Hij was al maanden met de politie in gesprek om weer in dienst te treden. In februari vertelde hij al over zijn gesprekken met de politie toen hij in AD meldde dat het lastig is voor oud-PVV’ers om aan de bak te komen:

“Het is een feit dat je als oud-PVV-Kamerlid moeilijker aan een baan komt.”

In mei vorig jaar was Brinkman te gast in het programma 24 uur met… waarin hij met interviewer Wilfried de Jong sprak over zijn politieke loopbaan en hoe hij daar na afloop tegenaan kijkt.

Bekijk hier de hele uitzending. Een kort fragment:

‘PVV is een soort Stasi’

Tijdens zijn dienstverband bij de PVV zette Brinkman zich onder meer in voor meer democratie binnen de partij. In maart vorig jaar stapte Brinkman uit de PVV, die hij typeerde als ‘een soort Stasi’. De voornaamste redenen die hij noemde voor zijn vertrek:

  • De ondemocratische partijstructuur: de PVV is te veel de partij van één man. Wilders wilde ‘moedwillig niet werken aan een PVV voor de toekomst’, zei hij;
  • Het ten onrechte wegzetten van groepen mensen zoals moslims en Oost-Europeanen als “tweederangs burgers”.

Uitgelekte e-mail bracht kritiek van Brinkman op ‘Polenmeldpunt’ aan het licht

Diverse keren legde Brinkman een bommetje onder de partij. Kort voor zijn vertrek lekte er een e-mail gericht aan Wilders uit, waarin hij kritiek uitte op het conservatieve ‘Polen-meldpunt’.

Samen met Verdonk creëerde hij het Democratisch Politiek Keerpunt

Hij richtte vervolgens zijn eigen partij op, de Onafhankelijke Burger Partij (OBP), maar hij verdween van het politieke toneel na de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen.

OBP haalde na een fusie met Trots op Nederland het Democratisch Politiek Keerpunt geen enkele zetel. Hij zei destijds bij de volgende verkiezingen terug te komen. Brinkman is nog wel Statenlid in de provincie Noord-Holland.