Frankrijk: Syrië zette chemicaliën in en dat ‘kan niet onbeantwoord blijven’

Voor de Franse inlichtingendiensten staat vast dat het Syrische regime op 21 augustus ‘op grote schaal chemicaliën heeft ingezet’ in voorsteden van Damascus. De chemische aanval kostte minstens 281 mensen het leven, schrijven de diensten in een rapport waarvan de Franse regering vanavond een samenvatting openbaar maakte.

De Franse premier Jean-Marc Ayrault.
De Franse premier Jean-Marc Ayrault. Foto Reuters / Christian Hartmann

Voor de Franse inlichtingendiensten staat vast dat het Syrische regime op 21 augustus ‘op grote schaal chemicaliën heeft ingezet’ in voorsteden van Damascus. De chemische aanval kostte minstens 281 mensen het leven, schrijven de diensten in een rapport waarvan de Franse regering vanavond een samenvatting openbaar maakte.

Het rapport en de negen bladzijden tellende samenvatting zijn onder meer gebaseerd op videomateriaal dat de inlichtingendiensten hebben vergaard. Ze zeggen er rekening mee te houden dat het bewind van de Syrische president Bashar Assad in de toekomst opnieuw tot chemische aanvallen als die van 21 augustus overgaat.

‘Deze daad kan niet onbeantwoord blijven’

Premier Jean-Marc Ayrault ontving vandaag de voorzitters van de parlementscommissies voor defensie en buitenlandse zaken, de ministers van defensie en buitenlandse zaken en de top van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten voor overleg over de kwestie-Syrië. Na afloop zei hij:

“Frankrijk is vastbesloten actie te ondernemen tegen het gebruik van chemische wapens door het regime van Bashar Assad en om het ervan te weerhouden dit nog eens te doen. Deze daad kan niet onbeantwoord blijven.”

Ayrault voegde eraan toe dat Frankrijk niet alleen zal optreden. President François Hollande zet zijn inspanningen voort ‘om zo snel mogelijk een coalitie bijeen te brengen’, zei hij.

‘Waarschijnlijk niet de eerste keer’

Volgens het rapport van de Franse inlichtingendiensten was het waarschijnlijk niet de eerste keer dat dit jaar in Syrië chemische wapens zijn gebruikt. Na twee aanvallen in april, in Saraqeb en Jobar, zijn urine-, bloed-, bodem- en munitiestalen verzameld waarin sporen van het zenuwgas sarin zijn aangetroffen.

“Deze gebeurtenissen in het verleden en de gelijktijdige en omvangrijke inzet van chemische middelen in de nacht van 21 augustus 2013 in de voorsteden van Damascus bevestigen dat het Syrische regime doelbewust een lijn heeft overschreden. Onze diensten beschikken over informatie [...] die ons doet vermoeden dat soortgelijke acties nogmaals kunnen worden ondernomen.”

Het Franse parlement debatteert woensdag over Syrië, maar er staat geen stemming gepland. Volgens de Franse grondwet heeft de president geen toestemming vooraf nodig om tot militair optreden over te gaan.

Assad: Frankrijk mag repercussies verwachten bij aanval

De Franse krant Le Figaro publiceert morgen een exclusief interview met Assad. De Syrische president zegt daarin dat de beschuldigingen van het Westen ‘onlogisch’ zijn en dat Frankrijk ‘repercussies’ kan verwachten als het meedoet aan een aanval op Damascus.