Duizenden onbekende brieven Thomas Mann opgedoken

In het Thomas Mann-archief (TMa) in het Zwitserse Zürich blijken jarenlang dertien kisten correspondentie van Thomas Mann en diens familie te hebben gestaan die niet door het instituut geregistreerd waren, zo schrijft Knack.

De betreffende correspondentie kan dus als ‘onbekend’ worden getypeerd en is niet door biografen, academici of andere geïnteresseerden gelezen.

De kisten, waarin zich zowat drieduizend brieven van Mann en zijn familieleden bleken te bevinden, waren al twintig jaar in het bezit van het archief. Het gaat onder andere om brieven aan en van Katia Mann, de vrouw van Thomas. Een van de gedupeerden van de kwestie zijn de schrijvers die de afgelopen jaren biografische boeken over Mann of zijn vrouw hebben geschreven, omdat hun werken  ‘beter geïnformeerd’ tot stand hadden kunnen komen.

In de Frankfurter Allgemeine is een ‘woedende’ Frido Mann, een van Thomas’ kleinkinderen, geïnterviewd. Hij werd in december vorig jaar voor het eerst door het  TMa op de hoogte gebracht en bracht afgelopen juni een bezoek aan het TMa. Een verantwoordelijke voor de zaak is overigens nog niet gevonden.

    • Sebastiaan Kort