De spelersmarkt is dicht. Dit zijn de tien belangrijkste transfers van deze zomer

Radamel Falcao, die deze zomer naar AS Monaco overstapte.
Radamel Falcao, die deze zomer naar AS Monaco overstapte. Foto EPA / Sebastien Nogier

Crisis, what crisis? De Europese topclubs strooiden deze zomer met geld alsof ze het veld er opnieuw mee wilden inzaaien. Maandagavond, om 23:59, verliep de deadline van een bewogen transferperiode. Dit zijn de tien (vanuit Nederlands perspectief) belangrijkste transfers van deze zomer, in willekeurige volgorde.

1. Gareth Bale (24, Welshman) van Tottenham naar Real Madrid

Wie? Aanvallende middenvelder van Tottenham, die een geweldig seizoen achter de rug heeft bij de Londense club. Machtige rushes en een vernietigend schot, ook vanuit de vrije trap - daar staat Bale om bekend. Toch heeft hij nog veel te bewijzen, want wat moet een speler doen om zo’n onvoorstelbaar aankoopbedrag te verantwoorden?

Naar? Zijn overgang naar Real Madrid hing al weken in de lucht. Gisteravond werd de transfer door beide clubs bevestigd.

Voor hoeveel? Naar verluidt 100 miljoen euro: de duurste speler ooit, waarmee Real voor de vijfde keer op rij het eigen record breekt. Bale zou zo’n 10 miljoen per jaar gaan verdienen bij Madrid. Da’s veel.

Zie ‘m scoren: tegen Sunderland, in mei 2013
http://youtu.be/Q7xUzgulIzM

2. Christian Eriksen (21, Deen) van Ajax naar Tottenham

Wie? Enorm talentvolle middenvelder die ondanks zijn jonge leeftijd tot een dragende speler uitgroeide bij Ajax, waar hij drie keer achter elkaar landskampioen werd.

Naar? Tottenham Hotspur, dat Bale dus kwijtraakte. Dat enorme transferbedrag is ook alweer uitgegeven: Eriksen en zes andere spelers zijn voor bij elkaar meer dan 100 miljoen toegevoegd aan de selectie van Villas-Boas. Het duurst waren de Spaanse spits Roberto Soldado en de Argentijnse middenvelder Erik Lamela, die allebei zo’n 30 miljoen euro kostten.

Voor hoeveel? We zijn weer terug bij Eriksen, toch? 13,5 miljoen.

Zie ‘m scoren: tegen Heracles, april 2013

3. Edison Cavani (26, Uruguayaan) van Napoli naar Paris Saint Germain

Wie? Aanvaller uit Uruguay (maar ook met Italiaans bloed) die vorig seizoen voor Napoli maar liefst 29 keer scoorde in 34 wedstrijden. Met Cavani koop je een doelpuntenmachine.

Naar? Paris Saint Germain, dat in 2011 werd overgenomen door Qatar Sports Investments en sindsdien erg rijk is. Bij de Franse titelhouder moet Cavani een wereldduo gaan vormen met Zlatan Ibrahimovic.

Voor hoeveel? Met de 64 miljoen die PSG voor Cavani betaalde, kwam hij de top-5 van duurste transfers ooit binnen (achter Bale, Cristiano Ronaldo, Zidane en Kaká).

Zie ‘m scoren: zijn eerste voor PSG, augustus 2013

4. Radamel Falcao (27, Colombiaan) van Atletico naar AS Monaco

Wie? Scoren, scoren, scoren. Daar draait het om bij Falcao, die tot de beste spitsen ter wereld behoort. Bij Porto maakte hij tussen 2009 en 2012 72 doelpunten in 87 wedstrijden. Bij Atletico Madrid 70 in 91 duels. Dat zijn lekkere moyennes.

Naar? AS Monaco, dat daarmee zijn eigen tegenhanger van PSG’s Cavani heeft. Het doel is ook duidelijk: met Falcao moeten de Parijzenaren onttroond worden. Falcao’s eerste doelpunten voor Monaco zijn al gemaakt.

Voor hoeveel? Ook Monaco heeft een steenrijke eigenaar: de Rus Dmitri Ribolovlev. Hij gaf deze zomer 150 miljoen euro (!) uit aan nieuwe spelers, waarmee in feite een heel nieuwe ploeg bij elkaar gekocht werd. James Rodríguez kwam voor 45 miljoen, Falcao voor zo’n 60 miljoen.

Zie ‘m scoren: tegen Valencia, april 2012
http://youtu.be/-2hsyysWUEg

5. Kevin Strootman (23, Nederlander) van PSV naar AS Roma

Wie? Middenvelder die via Sparta, FC Utrecht en PSV deze zomer in Rome terechtkwam. In 2011 debuteerde hij voor Oranje en sindsdien speelde hij 19 interlands en werd hij zelfs vice-aanvoerder onder Van Gaal.

Naar? AS Roma dus, waar hij gisteren zijn eerste wedstrijd speelde (3-0 winst tegen Hellas Verona).

Voor hoeveel? Ongeveer 20 miljoen euro.

Zie ‘m scoren: voor Oranje tegen Finland, september 2011
http://youtu.be/iqeGeRPlIQ8

6. Neymar (21, Braziliaan) van Santos naar Barcelona

Wie? Neymar Da Silva Santos Júnior. Hét nieuwe Zuid-Amerikaanse wonderkind. Geweldige dribbelaar - met een neiging tot uitsloverij, dat wel. De geruchten over een transfer naar een Europese club zongen al jaren rond: werd het Barcelona, Real Madrid, Bayern München, Ahnzi Makhachkala? Uiteindelijk wist zijn club Santos, waar hij ook opgeleid werd, hem vast te houden tot de zomer van 2013.

Naar? FC Barcelona, waar hij nu dus samenspeelt met de Argentijn Messi. Daar mag Neymar zich dit seizoen op het hoogste niveau bewijzen, in aanloop naar het WK in zijn eigen land.

Voor hoeveel? 57 miljoen euro.

Zie ‘m scoren: tegen Flamengo, januari 2012
http://youtu.be/fNxsGNDpxJA

7. Adam Maher (20, Nederlander) van AZ naar PSV

Wie? De vederlichte, in Marokko geboren middenvelder die het in zich heeft dé middenvelder van het Nederlands elftal te worden. Technisch begaafd en bijzonder creatief. Voor zo’n jongen kom je naar het stadion, zou Evert ten Napel zeggen.

Naar? PSV, hoewel ook Ajax interesse had. De belangstelling van de Amsterdammers werd echter nooit concreet.

Voor hoeveel? Met 6,5 miljoen euro de duurste transfer binnen de Eredivisie van deze zomer.

Zie ‘m scoren: tegen Heracles, in november 2011

8. Wilfried Bony (24, Ivoriaan) van Vitesse naar Swansea City

Wie? De spits die het afgelopen seizoen zo uitblonk bij Vitesse. Wat Bony op het veld doet ziet er vaak een beetje lui en nonchalant uit, met dat gehobbel, maar aan het eind van het liedje is het wel altijd raak. Vorig seizoen zelfs 31 keer in 30 wedstrijden.

Naar? Swansea City. Niet de topclub waar je als jongetje van droomt misschien, maar de ploeg promoveerde in 2011 naar de Premier League en won vorig jaar de League Cup, en is dus op de weg naar boven. Bony was de duurste aankoop in de clubgeschiedenis.

Voor hoeveel? Ongeveer 20 miljoen euro.

Zie ‘m scoren: tegen sc Heerenveen, oktober 2012

9. Mario Götze (21, Duitser) van Dortmund naar Bayern München

Wie? De toekomst van het Duitse voetbal, volgens velen. Götze is een snelle en technische dribbelaar en een ideale pion ‘op de 10’. (Voor liefhebbers van dergelijke fraaie voetbalterminologie, hier nog één: Götze kan ook als ‘valse 9’ spelen.)

Naar? Je zou het bijna vergeten, omdat de deal nog voor de Champions League-finale tussen de twee Duitse topclubs beklonken was. Maar Bayern München lokte Götze dus weg bij Dortmund.

Voor hoeveel? Voor 37 miljoen euro.

Zie ‘m scoren: tegen Real Madrid, november 2012

10. Mesut Özil (24, Duitser) van Real Madrid naar Arsenal

Wie? Een intelligente aanvallende middenvelder die bij Real Madrid vaak de aangever was, maar zelf ook regelmatig het net wist te vinden. Eén van de sterren van het toch al zo sterke Duitse elftal.

Naar? Arsenal, al had het weinig gescheeld of de hele deal was in het water gevallen. Pas laat op de avond, kort voor de deadline, werd de transfer beklonken.

Voor hoeveel? Naar verluidt 50 miljoen. De duurste aankoop ooit voor Arsenal en de duurste speler die Real ooit verkocht.

Zie ‘m scoren: voor Duitsland tegen België, december 2011

En verder? … vertrokken PSV’ers Dries Mertens (naar Napoli voor 10 miljoen) en Jeremain Lens (naar Dinamo Kiev voor 9 miljoen). AZ raakte naast Maher ook spits Jozy Altidore kwijt, aan Sunderland (10 miljoen). Ajax zag naast Eriksen ook Alderweireld vertrekken (naar Atletico voor 7 miljoen). Kaká keerde transfervrij terug naar AC Milan na vier jaar Real Madrid. 40 miljoen betaalde Manchester City aan Shakthar voor Fernandinho, en PSG was verantwoordelijk voor de duurste verdediger van deze transferperiode: de 19-jarige Marquinhos kwam voor ongeveer 32 miljoen over van AS Roma.

    • Peter Zantingh