Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Coördinator terrorismebestrijding onderzoekt risico’s verkoop KPN’

De risico’s van de eventuele verkoop van KPN aan América Móvil voor de nationale veiligheid wordt onderzocht door de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) Dick Schoof. Dat zegt hij vandaag in Het Financieele Dagblad.

Foto ANP / Erik van 't Woud

De risico’s van de eventuele verkoop van KPN aan América Móvil voor de nationale veiligheid wordt onderzocht door de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) Dick Schoof. Dat zegt hij vandaag in Het Financieele Dagblad.

KPN onderhoudt volgens Schoof ‘een vitale infrastructuur waar veel diensten gebruik van maken. De coördinator doelt hiermee onder meer op het netwerk voor hulp- en veiligheidsdiensten C2000, het noodnet en alarmnummer 112. Schoof wil controleren of een verandering van het aandeelhouderschap leidt tot wijzigingen in de aansturing vanuit de overheid.

“De vraag die moet worden beantwoord is of in het kader van de nationale veiligheid aanvullende maatregelen moeten worden genomen om de publieke belangen te borgen. We moeten ons ervan vergewissen dat de instrumenten die ons ter beschikking staan ook in de nieuwe setting waardevol zijn en gehanteerd kunnen worden.”

Afgelopen donderdag wierp de Stichting Preferente Aandelen KPN een beschermingswal op om de verkoop van KPN voorlopig te blokkeren. De stichting vindt de benadering van América Móvil vijandelijk omdat het bedrijf niet heeft onderhandeld over een fusieprotocol en zonder overleg met KPN een biedingsbericht heet opgesteld en aangeboden aan de AFM.