Bestuurder die vrouw doodreed met rallyauto vrijgelaten

Een agent markeert remsporen tijdens de RallyPro Amsterdam Short Rally in het Westelijk Havengebied waar een vrouw om het leven kwam en mensen zwaargewond raakten nadat de rallywagen uit de bocht vloog. Foto ANP / Evert Elzinga

De bestuurder van de raceauto die gisteren bij een rally in Amsterdam een vrouw doodreed, is vrijgelaten. Ook zijn bijrijder, de zogenoemde navigator, is op vrije voeten gesteld. Ze zijn gehoord als verdachte, laat een woordvoerder van de politie vanochtend aan persbureau Novum weten. De zegsvrouw zei gisteravond al dat de twee waarschijnlijk niet lang vastgehouden zouden worden.

De toestand van het jongetje van elf dat bij het ongeluk zwaargewond raakte, is nog steeds kritiek maar stabiel. Hoe het gaat met de echtgenoot van de 41-jarige vrouw uit Zaandam die bij het ongeluk om het leven kwam, wist de zegsvrouw niet. Hij liep bij het ongeluk beenletsel op.

De 23-jarige bestuurder uit Tilburg en zijn 25-jarige bijrijder werden na het ongeluk aangehouden omdat dat gebruikelijk is bij fatale ongelukken. De politie wilde vooral hun kant van het verhaal horen. De woordvoerder benadrukte gisteren al dat de twee “met zorg” waren aangehouden. “Want zo’n verhaal kent natuurlijk alleen maar verliezers.”

Over de oorzaak van het ongeluk in het Westelijk Havengebied, waarbij de auto het publiek inreed, kan de politie nog niets zeggen. Het onderzoek daarnaar loopt nog. Volgens getuigen tegenover NOS verloor de bestuurder de controle over het stuur bij het maken van een s-bocht:

In 2010 viel bij dezelfde rally ook al een gewonde. Een vrouw die het parcours beveiligde werd toen aangereden door een van de deelnemers.