Bestuur Inspire2live opgestapt wegens ophef over declaraties

Fietsers komen over de finish van de beklimming van de Alpe d'Huez in Frankrijk voor Stichting Alpe d'HuZes.
Fietsers komen over de finish van de beklimming van de Alpe d'Huez in Frankrijk voor Stichting Alpe d'HuZes. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het bestuur van de in opspraak geraakte kankerbestrijdingsstichting Inspire2Live is gisteravond laat opgestapt. In een verklaring zegt het bestuur af te treden vanwege alle commotie die is ontstaan en “de schade” die daarmee wordt aangericht aan de initiatieven van de stichting.

Het bestuur schrijft in de verklaring dat ze vinden dat de berichtgeving weliswaar “geen recht” doet aan de gebeurtenissen, maar dat ze geen behoefte hebben aan een eindeloze discussie.

“Die is schadelijk, niet alleen voor de betrokken stichtingen zelf, maar ook voor hun programma’s, hun verantwoordelijken en medewerkers. Daar doen wij niet aan mee. (..) het bestuur van Inspire2Live is tot de slotsom gekomen dat haar activiteiten en naam dermate beschadigd zijn dat van een volledig herstel op geen enkele manier meer sprake kan zijn.”

Onlangs ontstond ophef toen NRC Handelsblad schreef dat Alpe d’Huzes-oprichter Coen van Veenendaal in 2011 ruim 160.000 euro declareerde via een BV. De Telegraaf meldde later dat twee andere vrijwilligers van Alpe d’Huzes ook duizenden euro’s zouden hebben ontvangen voor hun werkzaamheden. Volgens de stichting ging dat echter om twee projectmedewerkers van Inspire2Live en werden zij conform de regels uitbetaald. Uit onderzoek van Nieuwsuur bleek verder dat Inspire2Live nauwelijks geld aan kankeronderzoek zou besteden. Het meeste ging op aan managementfees en reis- en verblijfskosten.

Het besluit om af te treden is geen schuldigverklaring benadrukt het bestuur, maar vindt het bestuur vindt dat het niettemin niet anders kan dan zijn verantwoordelijkheid te nemen:

We betreuren het dat de kritiek op Inspire2Live deze inspanningen in een verkeerd daglicht heeft gezet. (..) Want met een voortzetting van de huidige situatie is niemand, ook de patiënt niet, geholpen.”

Overigens gaat het besluit niet per direct in omdat lopende zaken nog moeten worden afgerond. Een paar dagen geleden sneed de Stichting Alpe d’Huzes de banden door met de kankerbestrijdingsstichting wegens alle onrust.